2010-11-14 20:09:11• hírek • Szatmár.ro

Emlékezés a batizi diákokra

Vasárnap a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjai a nagy elődökre emlékeztek.

A batizi református templomban, illetve a Diákdombon megtartott hagyományos rendezvény Ilonczai Zsombor iskolalelkész igehirdetésével kezdődött. A lelkipásztor rámutatott: a mai világ a békétlenség és az önzés világa, az emberek közül egyre többen veszítik el embertársaikkal és Istennel a kapcsolatot.

Az indivídumot mindenek fölé helyezők azonban  - ha földi javaknak nem is szenvedik kárát - nem ismerik meg a közösség erejében, az istenhitben, a szent várakozásban rejlő igazi értékeket. Ilonczai szerint a mai ifjak feladata nem az, hogy az 1672-ben elesett diákokhoz hasonlóan fegyvert ragadjanak, és életüket adják, hanem az, hogy mindenkor Isten szavát kövessék.

A házigazda-lelkipásztor, Király Lajos üdvözlése után kijelentette: a batizi ifjak nem kivagyiságból, kalandvágyból vettek részt a kuruc szabadságharcban, hanem azért, mert hittek a szabadság erejében.

A lelkész ismét elmagyarázta: kommunikációs hiba vezetett halálukhoz, vagyis a lovasok nem értesültek arról a takitikáról, hogy a gyalogosok hasravetik majd magukat - így megfutamodtak. Király Lajos szerint ennek az üzenete az, hogy a kommunikáció hiánya csalásokat, közösségeket, nemzeteket tehet tönkre.

A batizi emlékmű előtt a tizedik osztályosok által összeállított műsort tekinthették-hallgathatták meg a résztvevők, majd koszorúzás következett. Szokás szerint Szilágyi Domokos emléktáblája előtt is fejet hajtottak a résztvevők. Itt Muzsnay Árpád, az EMKE partiumi alelnöke, Kereskényi Sándor irodalomtörténész, valamint Pallér Miklós, batizi alpolgármester mondott beszédet. Szavalatok, énekszámok hangzottak el. Végül az emléktáblát is megkoszorúzták.


A batizi diákokra emlékeztek vasárnap délelőtt
A batizi diákokra emlékeztek vasárnap délelőtt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: