2015-10-28 12:24:42• hírek • Szatmár.ro

Emlékezés 1956 hőseire a nyíregyházi testvériskolában

Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség egyik fő célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében. Ennek szellemében indultak útnak a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai Nyíregyházára, az október 23-ai megemlékezésre- a Szent Imre Katolikus Gimnáziumba. A testvériskolai kapcsolat megerősítésében aktív szerepet vállalt a Rákóczi Szövetség, mely anyagilag lehetővé tette a kirándulást. Az iskola 42 diákkal, valamint 3 kísérő tanárral vett részt a rendezvénysorozaton. Alábbiakban Maskulik Dávid, Nagy Gergő és Telegdy Mátyás beszámolóját olvashatjuk.

Sajnos balszerencsésen indult a kirándulásunk, hiszen az országhatáron olyan sokat kellett vesztegelnünk, hogy majdnem elkéstünk a megnyitó ünnepségről, de ez szerencsére nem történt meg. Megérkezésünkkor nagy szeretettel fogadtak vendéglátóink. Az ünnepségből iskolánk is kivette részét, hiszen a Hám Jánosban működő ifjúsági Rákóczi Szövetség elnöke, Maskulik Dávid Márai Sándor Mennyből az angyal című, az 1956-os forradalmat idéző versével vezette be a nyíregyházi diákok ünnepi megemlékező műsorát.

A műsor keretében két érdekes előadást is hallhattunk a 20. századi kommunista vallásüldözésről, valamint az 1956-os forradalom leverése utáni megtorlásokról. Az ünnepséget a nyíregyházi diákok előadása zárta.

Délutáni programunk koszorúzással, valamint a sóstói vadasparkban tett látogatással folytatódott mindannyiunk örömére.

Pénteken kora hajnalban volt az ébresztő, amelyet hosszú út követett Budapestre.

Az ottani kirándulásunkat a Halászbástyánál indítottuk, mely után a Mátyás-templom részletes vezetéssel egybekötött megtekintése következett. Egy szusszanásnyi szabadidő után a csoport továbbindult a Nemzeti Galériába, ahol a reneszánsz művészeti alkotásoktól kezdve egészen a modernkori impresszionista festményekig lehetőségünk volt néhány műremeket megcsodálni. Továbbhaladva a felújított Kossuth-teret jártuk be, valamint néhány percre bepillanthattunk a Parlament előtti október 23-i zászlófelvonás ceremóniájába. Programzárásként a Néprajzi Múzeum termeit jártuk be, ahol a szakszerű tárlatvezetést a nyíregyházi testvériskola igazgatóhelyettese, Kaszásné Tóth Judit tanárnő biztosította.

Végül itt mondunk köszönetet testvériskolánk szervezőinek, akik lehetővé tették, hogy egy tartalmas tanulmányi kirándulással egybekötve idén is együtt emlékezzünk 1956 hőseire, arra a fontos történelmi pillanatra, amikor a magyarság Európában elsőként lázadt fel a diktatúra ellen, követelve jogos szabadságát.

Hám Jánosos diákok Nyíregyházán

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: