2019-12-11 16:19:28• hírek • MTI

Emlékérméket bocsát ki a nemzeti bank az 1989-es forradalom 30. évfordulója alkalmából

Ezüst- és sárgaréz emlékérméket bocsát ki a gyűjtők számára, valamint új ötvenbanis pénzérmét hoz forgalomba a román nemzeti bank (BNR) az 1989-es decemberi forradalom 30. évfordulója alkalmából.

A jegybank szerdai közleménye szerint a numizmatikai sorozat pénzérméinek egyik oldalán egy lyukas zászlót tartó, másik kezével a győzelem jelét mutató fiatalembert ábrázoló dombormű és a Románia felirat, hátoldalán pedig az 1989-es román forradalom felirat és egy korabeli kép szerepel. A tízlejes címletű, 31 grammos ezüstérmét hétfőtől 355 lejért vásárolhatják meg a gyűjtők a hozzá tartozó ismertető nyomtatvánnyal együtt a román jegybank bukaresti, temesvári, kolozsvári, craiovai, konstancai és jászvásári fiókjaiban. Az emlékérmét ötszáz példányban hozzák forgalomba.


A szintén 31 grammos, ötvenezer példányban megjelenő ötvenbanis címletű sárgaréz emlékérmét 10 lejért vehetik meg a gyűjtők.


Az 1989-es forradalom harmincadik évfordulójának tiszteletére tízmilliós példányszámban kiadott új ötvenbanis pénzérmék az államkincstár készpénzkifizetéseivel december 16-ától kezdődően kerülnek forgalomba.


 Az emlékérmék kibocsátásának dátumával a román jegybank a református parókia elől indult temesvári népfelkelés kezdete előtt tiszteleg, szakítva azzal a történelemszemlélettel, amely Nicolae Ceausescu kommunista diktátor menekülési kísérletének napját, december 22-t tekinti az 1989-es román forradalom legfontosabb eseményének.


Temesváron 1989-ben a diktatúrát nyíltan bíráló Tőkés László lelkészt élőlánccal védő magyar református gyülekezet néma tiltakozásából december 16-án bontakozott ki az első rendszerellenes tüntetés, amely - a karhatalom erőszakos fellépése nyomán - valóságos népfelkeléssé, a kommunista diktatúrát megdöntő forradalommá alakult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: