2014-07-15 15:53:15• hírek • Kocsis Zoltán

Eminescus diákok képviselték Szatmárnémetit Wolfenbüttelben

Szatmárnémeti és Wolfenbüttel testvérvárosi kapcsolatának 40 éves évfordulójának alkalmából az elmúlt hét második felében több mint félszáz főből álló szatmári delegáció látogatott el az alsó-szászországi településre. Szatmárnémeti etnikai összetételét figyelmen kívül hagyva a 46 diákot szinte kizárólag a Mihai Eminescu Gimnázium hallgatóiból válogatták össze.

A küldöttség összesen 56 személyből állott. A polgármesteri hivatal hat képviselője - élükön Dorel Coica polgármesterrel - mellett 46 diák és négy kísérő képviselhette városunkat Wolfenbüttelben. A diákok közül néhány sportlíceumos fiatal, valamint a nagykárolyi Ceatara néptáncegyüttes mellett szinte kizárólag eminescus tanulók alkották a küldöttséget. Kivételt képez a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum öt diákja, akikre mint tolmácsra számíthattak társaik.

A kedd délben megtartott sajtótájékoztatóján Coica büszkén mesélte, milyen jól képviselte a várost az Eminescu kosárlabdacsapata és mazsorettjei. A szatmárnémetit képviselő nagykárolyi Ceatara román néptáncegyüttes, amely a szatmári néptáncot hivatott bemutatni, hatalmas sikert aratott a brasoveanca elnevezésű tánccal.

A Szatmárnémetiben komoly gyökerekkel rendelkező vívósportot Dan Suta edző, valamint Bodó Benjámin, Bartók Alpár, Lazin Alexandra és Haidu Adriana képviselte. Suta mester a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a wolfenbütteli vívás csak gyermekcipőben jár, az ottani vívók csak heti két edzést látogathatnak. Éppen ezért könnyen elképzelhető, hogy a jövőben a szatmári edzők szorosan együtt fognak majd működni a wolfenbütteliekkel.

A polgármesteri hivatal hat tagú hivatalos küldöttségében Coica mellett helyet kapott többek között Lucica Ursu, a hivatal gazdasági osztályának vezetője valamint Valentin Santoma, az ipari park vezetője. A delegáció a városnézés során megtekintette többek között az alkalmazott technológiákra szakosodott egyetemet vagy az újonnan épült uszodát. Coica és vendéglátója, Thomas Pink kézjegyével szentesítette a testvéri kapcsolatok folytatásáról szóló szerződést.

A több mint 90 halálos áldozatot követelő 1970-es árvizet követően Wölfenbüttel jelentős összegekkel, élelmiszerrel és egyéb logisztikai eszközökkel sietett Szatmárnémeti megsegítésére. A testvérkapcsolatról szóló szerződést négy évvel később, 1974 május 31-én írták alá. Az esemény 40 éves éves évfordulójának részeként szeptemberben több napos látogatásra Szatmárnémetibe érkezik majd egy wolfenbütteli küldöttség.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: