2013-01-15 13:13:40• hírek • Póti Orsolya

Eminescu születésének évfordulójára szerveztek műsorokat

„A szatmári kultúra a nemzeti kultúra keretében" címmel szervezett előadást január 15-én a Szatmár Megyei Könyvtár. A rendezvény keretében kiállítással és zenés összeállítással emlékeztek meg Mihai Eminescu költőről születésének 163. évfordulója alkalmából.

Január 15-én, kedd délelőtt a megyei könyvtár olvasótermében kezdődött meg az a rendezvénysorozat, melyet Mihai Eminescu születésének 163. évfordulója és a Román Kultúra Napja alkalmából szervezett a Szatmár Megyei Könyvtár, a Szatmár Megyei Tanács, a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ, az Afirmarea Irodalmi Kör, a Szatmár Megyei Múzeum, a Szatmárnémeti Vasile Goldis egyetem a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság közreműködésével.

A rendezvényt Angela Campean, a könyvtár igazgatónője nyitotta meg, köszöntvén az érdeklődőket és meghívottakat. A köszöntőszavak után egy verses-zenés összeállításra került sor Ionel Bledea és Carol Erdős előadásában. A műsort Voicu D. Rusu „A szatmári kultúra az országos kultúra keretében" című előadása követte, majd George Vulturescu „A szatmáriak és Mihai Eminescu" című kiadványának bemutatására került sor.

A kiadvány tartalmának ismertetése után bemutatták a Szatmár megyében élő állatfajok katalógusát, amelyet a szatmári Vasile Goldis Egyetem adott ki, továbbá bemutatták azt a mikrobiológiai és molekuláris biológiai általános szótárat, amely a Román Akadémia útmutatásával jelent meg. A Szatmár Megyei Könyvtár munkatársa, Virag Paula „A dunai svábok 300 éve Szatmár területén" című kötetben megjelent szakmai dolgozatokat mutatta be, majd Viorel Campean és Aurel Pop beszélt Marian Petcu „A romániai újságírás története adatokban" című kötetét.

A rendezvény Ion Bala, az Afirmarea Kör tagjának verses-zenés összeállításával zárult. A rendezvény keretében úgy az olvasóteremben, mint a könyvtár gyerekkönyv-kölcsönző részlegén kiállítás várta az érdeklődőket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: