2009-10-01 10:00:17• hírek • Impulzus.ro

Emil Boc rendkívüli kormányülést tart

Leváltották Dan Nicát, Vasile Blaga az új belügyminiszter. Ha a PSD tartja a szavát, hamarosan az összes miniszterük le fog mondani.

15:15 -Emil Boc kormányfő csütörtökön 19 órára rendkívüli kormányülést hívott össze, valószínüleg azért, hogy megbeszéljék a miniszterek lemondásával kapcsolatos tudnivalókat. A miniszterek elvileg még 15 napig el kell lássák feladataikat, amit követően ideiglenes minisztereket kell kinevezni.

15:00 - Nem kedveznek az elmúlt napok és a mai nap eseményei sem a román gazdaságnak: a lej folyamatosan gyengül az euróval szemben.

14:20 - Traian Basescu nem kommentálja a kialakult helyzetet, többek között egy egyetemi megnyitón vett részt, ám a politikai elemzők eléggé felelőtlennek tartják amiatt, hogy nincs a fővárosban ebben a nehéz helyzetben. A legutóbbi hírek szerint azonban az államelnök megszakította hivatalos látogatását és visszatér Bukarestbe.

13:37 - Adrian Videanu, a PDL alelnöke sajtótájékoztatón jelentette be: a PDL vállalja a kormányzást ebben a nehéz helyzetben is, elmondása szerint a gazdasági és politikai válság mellett nem szeretnék társadalmi válságba taszítani az országot.

13:25 - Újabb lemondások várhatók, ugyanis több PSD párti államtitkár is jelezte: nem kíván együttműködni a liberáldemokrata kormánnyal.

12:50 -Dan Nica sajtótájékoztató keretein belül jelentette be: a kollégáim megtették a kötelességüket. Ezzel a politikus arra utalt, hogy a pártjának az összes minisztere lemondott a tisztségéről. Nica nem győzte hangoztatni, hogy szerinte az Emil Boc és annak pártja fellelős az elmúlt napok - és az elkövetkezendő napok eseményeiért.

12:06 - A két (egykori?) koalíciós partner egymásra mutogat, egyik sem vállaja a kialakult helyzetért a felelősséget.Eközben Traian Basescu úgy tűni, nem foglalkozik a válsággal, nemrégiben egy hivatalos látogatás alkalmával éppen egyetemistákkal járta a hórát.

11:35 - Videanu: a PSD már a tegnapi (szerdai) nap során kiléptek volna a kormányból. A PDL minisztere szerint az egész kormányválság elkerülhető lett volna, ha a szociáldemokraták kineveznek valakit a belügyniniszteri posztra.

11.13 - Kik mondanak le? Marian Sârbu (munkaügy), Ecaterina Andronescu (oktatás), Ioan Bazac (egészségügy), Ilie Sârbu (mezőgazdaság), Cristian Diaconescu (külügy), Nicolae Nemirschi (környezetvédelem), Constantin Niţă (kis és középvállalkozások), Victor Ponta (parlamenti kapcsolatok).

11.00 - Ion Iliescut a Realitatea TV újságírói arról kérdezték, hogy nem érzi e úgy, hogy a PSD-s miniszterek lemondása csak mélyebb válságba taszítja Romániát? Iliescu szerint nem a PSD, hanem a PDL taszítja még mélyebb válságba az országot...

10.40 - Csütörtök délelőtt véget ért a Dan Nica-Emil Boc és Traian Basescu közötti huzavona, az államfő aláírta a belügyminiszter menesztéséről szóló rendeletet. A PSD politikusai összeültek, amennyiben tartják az ígéretüket, akkor hamarosan az összes szocialista-párti miniszter le fog mondani tisztségéről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: