2012-01-23 15:50:24• hírek • MTI

Emil Boc: köszönjük Teodor, ennyi volt!

Leváltotta tisztségéből Teodor Baconschi román külügyminisztert Emil Boc román miniszterelnök, aki azt rótta fel a volt tárcavezetőnek, hogy elfogadhatatlan módon bírálta az utcán tüntető embereket.

Boc hétfőn a román parlamentben tartott rendkívüli parlamenti ülésszakon mondott beszédében jelentette be, hogy visszahívja a külügyminisztert. Baconschi a múlt vasárnap, a verekedésbe torkollott bukaresti utcai tüntetések után internetes blogjában "közönséges, ostoba, erőszakos tömegnek" nevezte a tüntetőket, akik az államfő és a kormány lemondását követelték.

Az előző vasárnap kivételes módon erőszakba torkolltak a több mint tíz napja tartó kormányellenes tüntetések. A román hatóságok akkor azt állították, hogy futballhuligánok okozták a konfliktust, akik kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak a karhatalmi erőkre.

Baconschi a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) első alelnöke, aki 2009 decembere óta töltötte be a miniszteri tisztséget.

A román ellenzéki pártok által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésszak első napján Victor Ponta és Crin Antonescu, az ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökei előrehozott általános parlamenti választásokat követeltek. Szerintük a kormány és Traian Basescu államfő csak akkor teremtheti meg ismét a társadalmi békét, ha lemondanak tisztségükről, és azonnal választásokat írnak ki.

Sever Voinescu, a PD-L szóvivője azonban bejelentette, hogy a román kormánykoalíciót alkotó pártok elutasítják az ellenzéknek ezt a követelését, mivel a határidős parlamenti választásokra amúgy is sor kerül az idén novemberben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: