2012-07-20 10:50:35• hírek • Szatmár.ro

Emésztőszervi panaszokkal forduljon a West Medica szakorvosához!

A gasztroenterológia az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó tudományág, mely a belgyógyászatból fejlődött ki. Ide tartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag- és epevezeték betegségei.

Korszerű gasztroenterológiai rendelővel várja pácienseit a Szatmárnémeti West Medica Klinika. A rendelő vezetője Dr. Zota Marian gasztroenterológus szakorvos a különböző emésztőszervi betegségekről és a legkülönfélébb diagnosztikai módszerekről, kezelésekről tájékoztatja olvasóinkat.

2012 februárjától Dr. Zota Marian gasztroenterológussal bővült a West Medica csapata. Dr. Zota tanulmányait a kolozsvári orvosi egyetemen végezte, rezidensként Bukarestben tevékenykedett, majd Franciaországban szerzett szakorvosi tapasztalatokat.

Lassan egy éve, hogy visszatért szülővárosába, Szatmárnémetibe, ahol úgy véli egyre fontosabb a gasztroenterológiai kórképek tanulmányozása, illetve az, hogy felvilágosítsa a pácienseket arról, hogy tulajdonképpen mivel is foglalkozik az orvostudomány eme ágazata.

„A West Medica Klinika keretében szívesen foglalkozom a legkülönbözőbb emésztőszervi betegségekkel, emésztési zavarokra utaló panaszokkal és tünetekkel, a hagyományosan gasztroenterológiai betegségek mellett májbetegségekkel is" - nyilatkozta Dr. Zota, aki szerint a gasztroenterológiai vizsgálat nem más, mint egy egy kiváló befektetés, hiszen a szakorvos a betegségek felismerésében és pontos diagnózisában többféle lehetőséggel rendelkezik.

Az első és legfontosabb a panaszok részletes kikérdezése, azaz a beteg általános vizsgálata. További vizsgálati módszerek: a vér-, vizelet- és széklet laboratóriumi vizsgálata, a hasi ultrahang vizsgálat, a felső- és alsó tápcsatorna, illetve az epeút-hasnyálmirigy rendszer endoszkópos, tükrözéses vizsgálata, a hagyományos röntgen vizsgálatok, valamint a kilégzéses vizsgálatok. A vizsgálatok zöme teljesen fájdalmatlan, legfeljebb kellemetlen érzéssel járó beavatkozásoknak mondhatók.

„Ellátásunkban kiemelt hangsúlyt fektetünk a betegség megelőzésére és a szűrésre. Kiemelt hangsúlyt képvisel a vastagbélrák-szűrés, amely ma hazánkban a daganatos halálozás egyik leggyakoribb oka. Idejében felfedezve és kezelve jó eséllyel gyógyítható, kiváltképpen, ha még rákmegelőző állapotban derül fény az elváltozásra" - magyarázta a gasztroenterológus.

Ha a gasztroenterológia és hepatológia területébe tartozó kérdéseikre keresnek választ betegként, beteg hozzátartozóként, érdeklődőként vagy emésztési zavarokról, emésztőszervi betegségekről szeretnének többet tudni, keressék fel bátran a West Medica Klinika gasztroenterológia rendelőjét, ahol szakképzett orvos áll rendelkezésükre.

A gasztroenterológust érdemes felkeresni bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén. Ezek lehetnek enyhék, vagy enyhének tűnő panaszok, tünetek, mint pl.: gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés.

Súlyosabb vagy figyelmeztető tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenek: akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz.

A klinikán egyes gasztroenterológiai és hepatológiai kezelésre és beavatkozásokra is lehetőség nyílik, végeznek itt biopsziát, különféle teszteket és eltávolítják a tápcsatornai polipokat is.

Zota érdekességként beszámolt a Romániában még újdonságnak számító endokapszulás vizsgálati módszerről is, amellyel legutóbb Bukarestben dolgozott. A videokapszula, mint technológia a világon egyre inkább elterjed, hiszen valós alternatívája a mindenki számára kellemetlen tükrözésnek. Ezek a szűrések fájdalommentesek, pontos diagnózist tesznek lehetővé, továbbá komplikáció mentesek. Mint megtudtuk, Szatmárnémetiben még nem jellemző a kapszulás endoszkópia, ugyanis a kapszulaendoszkóp csak egyszer használatos, emiatt a vizsgálat drága.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: