2019-01-29 09:25:46• hírek • Bede Emőke

Emésztőrendszeri panaszai vannak? Forduljon bizalommal a Korall Klinika új gasztroenterológusához!

dr. Plasoianu Ramona-Gabriela, a Korall Klinika új szakorvosa
dr. Plasoianu Ramona-Gabriela, a Korall Klinika új szakorvosa

A gasztroenterológia a belgyógyászatból önállósodott orvosi szakterület, ami az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozik –hangzik a meghatározás, s bár ez elsőre teljesen egyértelműnek tűnhet, mégis sokakban merülnek fel bizonytalan kérdések azzal kapcsolatban, mikor és milyen betegségekkel fordulhatunk a medicína e területének szakemberéhez.

Nagyon jól tudja ezt a szatmári Korall Klinika új gasztroenterológusa, dr. Plasoianu Ramona-Gabriela is, ki egyik legfontosabb céljának érzi, hogy felhívja a figyelmet azokra a betegségekre, melyek kezeletlenül könnyen rémálommá válhatnak bárki számára. A fiatal doktornőt hivatástudata mellett széles szakmai tapasztalata is segíti, melyekre egyetemi évei és rezidensképzése alatt tett szert az ország elismert egészségügyi intézményeiben.
 

„A gasztroenterológia egy nagyon átfogó szakterület. Ide tartozik többek között a nyelőcső, a gyomor, a vastag- és a vékonybél, a máj, a hasnyálmirigy, valamint az epe és az epevezeték minden megbetegedése. Épp ezért fontos, hogy minden apró tünetre és tünetegyüttesre figyeljünk, mivel ezek még idejében leleplezhetik a kezdődő betegségeket” –mondta el a doktornő.
 

De mégis mire kell figyelnünk? Mik azok a jelek, melyeket tapasztalva mindenképp érdemes felkeresnünk egy szakorvost? Nos, dr. Plasoianu szerint az emésztőrendszer megbetegedésére utaló jelek tárháza nagyon széles, épp ezért igencsak körültekintőnek kell lennünk.
 

„Vannak olyanok, melyeket a páciens könnyebben tolerál, mint például a puffadás vagy a hasi tájékon tapasztalt kellemetlen érzés. Ugyanakkor vannak nehezebben tolerálható tünetek is, melyek között megemlíthetjük a hányingert, a hányást, a gyomortáji fájdalmat, a gyomorégést, a hasmenést vagy épp a székrekedést. Vannak azonban olyan súlyos tünetek is, melyek nem csak a beteg, hanem az orvos számára is árulkodó jelként szolgálnak, például az erős hasi fájdalom, a székletürítés vagy a hányás során tapasztalt vérzés, indokolatlan fogyás, általános levertség, dehidratáció és az ezzel együtt járó alacsony vérnyomás. Amikor ezek a problémák jelentkeznek, akkor akár súlyosabb megbetegedésekre is gyanakodhatunk” –fejtette ki a doktornő, utalva ezzel a vérzésekre, gyomordaganatokra, akut hasnyálmirigy-gyulladásra vagy a gyomorfekélyre.
 

Ezzel kapcsolatban azonban Dr. Plasoianu arra is rávilágított, hogy a modern nyugati orvostudomány elsősorban a megelőzésre fektet nagy hangsúlyt, hiszen a sikeres prevenció az egészség felé megtett legfontosabb lépés. „Az emésztőrendszer a szervezetben szinte második agyként funkcionál, s ennek megfelelően kell gondoskodni róla. Épp ezért kerülendő a túlzott kalóriabevitel, valamint az olyan étrend, mely túlnyomó többségében feldolgozott élelmiszerekből áll, a zöldségek és gyümölcsök pedig szinte teljesen hiányoznak. Hasonlóan káros lehet az antibiotikumok és a gyulladáscsökkentők felesleges, túlzásba vitt szedése is. Illetve meg kell említenünk a mindennapi stresszt is, mely szintén felboríthatja az emésztőrendszer egészséges egyensúlyát” –hívja fel a figyelmet a legfőbb kockázati tényezőkre a doktornő.
 

A fentebb említett tünetek jelentkezésekor tehát nem érdemes naivan legyinteni, saját egészségünk azonnali lépést igényel. Ha Ön is rendszeresen küszködik ilyen problémákkal, ne halogassa az alapos kivizsgálást. Jobb időben lerántani a leplet az emésztőrendszer megbetegedésiről, mielőtt azok súlyosabbá válnának. Forduljon bizalommal a Korall Klinika új gasztroenterológusához, ki hétfőn 13 és 20 óra között, a többi hétköznapján pedig 8 és 15 óra között várja a gyógyulni vágyókat.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: