2018-09-12 13:21:15• hírek • MTI

Emelkedett az európaiak várható élettartama

A háromévente közzétett jelentés szerint 2015-ben a várható élettartam Európában átlagosan 77,9 év volt, ez több mint egy évvel meghaladta a 2010-es értéket.

Ugyanakkor kirívóan nagy különbség tapasztalható a várható legmagasabb és a legalacsonyabb élettartam között. A legjobb kilátásaik a luxemburgiaknak vannak, ott 83 év a várható élettartam, míg Moldovában a statisztikák szerint valamivel több mint 71 évig élnek.

 

A várható élettartam emelkedésében elért haladás nemcsak az országok között egyenlőtlen, hanem a nemek és a generációk között is – közölte Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális irodájának igazgatója. A nőknek magasabb a várható élettartama, jóllehet a különbség 6,6 évre csökkent a férfiakhoz képest. Az európai nők átlagosan 81 évig élnek, míg a férfiak 74,5-ig. Franciaországban a nők a 86 évet is megérhetik, míg Oroszországban a férfiak átlagosan csak 65 évig élnek.

 

Bár az európai egészségügyi jelentés szerint csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és légúti megbetegedések miatti idő előtti halálozások szám. De a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás olyan kockázati tényezők, amelyek visszájára fordíthatják az elért haladást. A jelentésből az is kiderült, hogy Európában dohányoznak a legtöbben. 2013-ban a 15 év fölötti európaiak nagyjából 29 százaléka dohányzott. Görögországban és Szerbiában ez az arány a 40 százalékot is meghaladta.

 

A felnőttek alkoholfogyasztása is Európában a legmagasabb a világon: 2014-ben nagyjából 8,5 liter tiszta alkohol jutott átlagosan egy főre. A legtöbb alkoholt Litvániában fogyasztják, ott átlagosan fejenként 15 liter alkoholt ittak a négy évvel ezelőtti adatok szerint, míg Macedóniában az egy főre jutó tiszta alkohol alig haladta meg az egy litert.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: