2014-10-23 14:41:02• hírek • (x)

Befektetés az egészségügybe, befektetés a jövőbe

Az államelnöki terveinek nyilvánosságra hozásával egy időben Klaus Iohannis 11 témával fordult a közvélemény irányába: olyanokkal amelyek megbeszélésre és elfogadásra várnak, hogy Románia a jól elvégzett munka országa legyen.

Az országnak sürgősen egy új egészségügyi stratégiára van szüksége, amely az egészségügybe fektetett összegeket a jövőbe való befektetésként kezeli a nemzet előrehaladása érdekében. Klaus Iohannis úr az egészségügy felfrissítését, megújítását célzó stratégiáját nemrég mutatta be egy bukaresti rendezvényen - ezen az egészségügyet, mint a fejlődés egyik fontos kulcskérdésének nevezte.

A jól elvégzett munka Romániájában a beteg valóban az egészségügyi rendszer központjában áll, tisztában van a jogaival és a szolgáltatásokkal, amelyeket a pénzéért kap. Az egészségügyi személyzet pedig megkapja a neki járó tiszteletet és hálát a munkájáért.

A jól elvégzett munka Romániájában a kórház menedzsmentje minőségi lesz, és nem párthovatartozás-alapján meghatározott.

Klaus Iohannis szerint az ország elnökének egyfajta mediátori szerepet kell felvállalnia a társadalom és a közegészségügyi szféra között, feladatai között szerepel az egészségügyi rendszer ismerete, de figyelemmel kell követnie a politikumnak azon döntéseit, amelyek a meglevő gondok és hiányosságok megoldására irányulnak.

Az államelnökjelölt véleménye szerint az első alapvető lépés az ország egészségügyi rendszerének megújításában a megelőzés fontosságának elismerése kell legyen. Ezért Klaus Iohannis egy összetett nemzeti terv létrehozását szorgalmazza, amelynek célja a megelőzés lenne. Ennek megvalósításában nem csak egészségügyi dolgozók, hanem az élelmiszeriparban, a munkaügyben dolgozók és a szociális védőhálót képező réteg és a témakörben érintett nem-kormányzati szervezetek is komoly szerepet kapnának. A megelőzésre külön összeget szánnának és a projekt több éven keresztül futna.

Az egészségügyi rendszer reformjának fontos alkotóelemei lennének:

- egyensúly az egészségügyi rendszer különböző komponensei között - ennek következményeként nőne a családorvosi szektorban és a sürgősségi ellátásban elvégzett beavatkozások száma és minősége is.
- orvosi ellátás biztosítása a biztosítási alapcsomagban és egy magán biztosítási rendszerben is.
- a kórházak menedzsmentjének a fejlesztése, rugalmas normatív keretek biztosítása az orvosi személyzetnek és a kórházak működésére egyaránt.
- vissza kell adni az egészségügyben dolgozók büszkeségét, a orvosok és az egészségügyi személyzet munkakörülményeit javítani kell, a fiatal orvosoknak pedig olyan körülményeket teremteni, amelyekkel az országban lehet tartani őket.
- bizonyos egészségügyi aktivitások decentralizálása során növelni kell a helyi egészségügyi intézmények felelősségvállalását, illetve monitorizálni ezek munkáját. Emellett fontos szerepet kell kapjanak a helyi intézmények is, például az iskolaorvosi rendszer működtetésében.
- az egészségügyi rendszer informatizálása révén könnyebben figyelemmel lehetne követni a közpénzek felhasználásának módját.
- fontos szerepet kapna az orvosi kollégiumok működésének javítása, a szakszervezetekkel való kapcsolattartás, a páciensekkel való kapcsolattartás javítása.

Klaus Iohannis, mint Románia elnöke  hivatalba lépésének első napjaiban javasolni fogja az ország vezetésében résztvevő politikai erőknek, hogy alakítsanak ki egy hosszú távú költségvetési projektet, amelynek részeként az egészségügy a nemzeti össztermék 6 százalékát kapná a parlament összetételétől függetlenül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: