2016-03-30 16:35:33• hírek • MTI

Emelik a gyermekgondozási díj összegét

Elfogadta a román képviselőház a gyermekgondozási díj (gyed) emeléséről szóló törvényt szerdán, annak ellenére, hogy a bukaresti kormány figyelmeztette a honatyákat: emiatt a költségvetési hiány meghaladhatja a GDP 3 százalékát.

Romániában jelenleg az utolsó évi nettó átlagbér 85 százalékának megfelelő állami támogatást kap a gyermeknevelési szabadságot igénylő szülő, de nem többet mint 3400 lejt. Az igénylőnek előre el kell döntenie, hogy egy vagy két évet marad otthon. Azok a szülők, akik kétéves gyermeknevelési szabadságot kérnek, legfeljebb 1200 lejes havi támogatásra jogosultak.
A szerdán elfogadott törvény eltörli a gyed felső határát, a 85 százalékos támogatás pedig akár két évig is folyósítható. A romániai gyed alsó határa 600-ról legalább 1000 lejre emelkedik.

Az új jogszabály alapján azok a szülők jogosultak a gyerek két éves koráig gyedre, akik az utolsó két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelemmel rendelkeztek. A 85 százalékos támogatás kiszámolásánál a legutóbbi 12 hónap jövedelmének átlagát veszik alapul. Azok a szülők, akik két évnél korábban visszatérnek dolgozni, a minimális támogatás felét kapják csak meg.

Az ikreknél csak az egyik gyerekért jár a gyedet igénylő szülő átlagbérének 85 százaléka, az ikerszülésből származó további gyerekek után az országos minimálbér 85 százalékának megfelelő támogatást fizet az állam.  

A munkaügyi tárca szerint a gyed felső határának eltörlése idén 210 millió lej többletkiadást jelent a büdzsének, jövőre pedig a többlet már 850 millió lejre emelkedhet. Romániában jelenleg 176 ezer szülő jogosult gyedre, közülük 138 ezren kapnak 600 és 1200 lej közötti támogatást, csaknem 40 ezren pedig - akik az első év után visszamentek dolgozni - a gyerek kétéves koráig havi 500 lejes "visszailleszkedési" segélyben részesülnek.

A jelen lévő honatyák által egyhangúan megszavazott törvény június elsejétől lép hatályba, amennyiben azt Klaus Iohannis államfő hajlandó kihirdetni, és nem küldi vissza megfontolásra a parlamentnek.

Dacian Ciolos miniszterelnök korábban jelezte: a parlamentnek nem csak azt kellene eldöntenie, milyen társadalmi rétegnek akar nagyobb támogatást adni, hanem azt is, honnan vonjanak el ezek fedezeteként költségvetési forrásokat.
Romániában júniusban helyhatósági, év végén pedig parlamenti választásokat rendeznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: