2009-04-27 11:58:49• hírek • MTI/AP/Reuters/AFP

Emberről emberre is terjed a betegség

Százháromra emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma Mexikóban - közölte José Angel Córdoba mexikói egészségügyi miniszter.

A mexikói közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy 1614 embert kezelnek influenzaszerű tünetekkel, közülük négyszázat kórházakban.

A mexikói hatóságok előzőleg 86 halottról és közel 1400 betegről számoltak be. A hétvégén mexikóiak milliói maradtak otthon, vagy csak szájukat eltakaró maszkban merészkedtek ki az utcákra. A fővárosban bezárták az iskolákat, a mozikat, a könyvtárakat, a színházakat és a múzeumokat, s lemondták a nyilvános rendezvényeket.

A Világbank 205 millió dolláros hitelt nyújt Mexikónak a sertésinfluenza-járvány elleni küzdelemre - jelentette be Robert Zoellick, a Világbank elnöke és Agustín Carstens mexikói pénzügyminiszter vasárnap Washingtonban.  A Világbank 25 millió dollárt azonnal Mexikó rendelkezésére bocsát, és ezt a pénzt az elsődleges fontosságú eszközök, így gyógyszerek és a betegség kimutatásához és diagnosztizálásához szükséges egészségügyi felszerelések beszerzésére fordítják. A fennmaradó összeget a mexikói egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

A sertésinfluenza-járvány még nem öltött olyan komoly méreteket, hogy veszélyeztesse a világgazdaságot, de a hétvégén Washingtonban összegyűlt pénzügyi vezetők és befektetők szoros figyelemmel követik az eseményeket, mivel egy világméretű járvány kirobbanása katasztrofális következményekkel járhatna a recesszió kellős közepén. Ha azonban a járvány súlyossá válik, szigorításokhoz vezetve a kereskedelemben, dollárbilliókban mérhető veszteséget okozhat a világgazdaságnak. A Világbank tavaly úgy becsülte, hogy egy madárinfluenza-járvány 3 billió dollárba "kerülne" és közel 5 százalékkal vetné vissza a világ GDP-növekedését.

A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban már nyolc gyanús esetet találtak. Közülük az enyhe influenzás tünetekkel kezelt három katalóniai fiatal nemrég tért haza Mexikóból. Bilbao (észak), Almansa (délkelet), Valencia (kelet), Teruel (észak) és Algericas (dél) városokból egy-egy gyanús megbetegedést jeleztek. Franciaországban négy gyanús betegből háromról már kiderült, hogy nem fertőződtek meg sertésinfluenzával. Kolumbiában az egészségügyi hatóságok kilenc embert helyeztek karanténba, mindannyian Mexikóból tértek vissza és influenzás tüneteik vannak.

Ausztráliában két fertőzésgyanús, kórházba szállított beteg tesztje negatívnak bizonyult. Az ausztrál hatóságok ugyanakkor hétfőn elrendelték, hogy minden repülőtéren ellenőrizzék a beérkező utasokat. Kedden éjféltől a Mexikóból és az Egyesült Államokból érkező gépek kapitányainak jelentést kell tenniük leszállás előtt az utasok egészségi állapotáról és mindazokat karanténba zárják, akik a betegség jeleit mutatják. Új-Zélandon egy második, Mexikóból hazatért diákcsoport tagjai között észleltek három influenzás megbetegedést, a tesztek eredménye későbbre várható. Kanadában vasárnapig hat megbetegedést jelentettek, négyet Új-Skóciában, kettőt Brit Kolumbiában. Valamennyien Mexikóban jártak, állapotuk nem súlyos.

Kína hétfőn felfüggesztette a sertés- és sertéstermékek importját Mexikóból és három egyesült államokbeli államból: Texasból, Kaliforniából és Kansasból. A kínai egészségügy-minisztérium közlése szerint egyelőre nem észleltek az országban megbetegedést. Szingapúrban vasárnaptól a Changi nemzetközi repülőtéren hőkamerákkal szűrik az Egyesült Államokból érkezőket, szerdától valamennyi beutazóra kiterjesztik az intézkedést. Hongkongban és Tajvanon karantén várja mindazokat, akik lázasan térnek haza a fertőzött területekről. Ugyancsak elkülönítik a lázasan hazatérőket az orosz repülőtereken, amíg betegségük oka nem tisztázódik. A tokiói Narita repülőtéren megmérik a Mexikóból érkezők testhőmérsékletét.

Az A/H1N1 jelzésű új törzs a madár- a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja, s emberről emberre terjed.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: