2018-06-19 10:55:30• hírek • MTI

Emberre is veszélyes fertőzött szúnyogok jelentek meg Csehországban

Az emberekre is veszélyes nyugat-nílusi láz vírusával fertőzött szúnyogokat azonosítottak Csehországban. A fertőzött rovarokra az elmúlt hetekben Dél-Morvaországban akadtak rá a szakemberek.

A nyugat-nílusi láz ellen nincs ellenszer, nincs oltóanyag, és a fertőzés az emberek életét is veszélyezteti – mutatott rá keddi számában a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap. Az életveszélyes vírust az elsősorban a halastavak környékén élő Culex modestus szúnyogfajtához tartozó rovaroknál fedezték fel a kutatók. Szakvélemények szerint azonban ezek a szúnyogok képesek a városi körülményekhez is alkalmazkodni.


A brünni regionális higiéniai intézet szakkutatója szerint nem kizárt, hogy már az ország más területein is megtalálhatók a lakosságra is veszélyt jelentő szúnyogok.


A szúnyogcsípés után a fertőzés lappangási ideje két-három hét. A fertőzött ember ezután izom- és ízületi fájdalmakat, fejfájást érez, majd belázasodik. Az emberek többsége ugyan nagyobb probléma nélkül elviseli a fertőzést, de a meggyengült szervezet számára a csípés akar halálos is lehet – magyarázta Petr Husa, a brünni Fertőző Betegségek Klinikájának főorvosa.


Cseh higiénikusok szerint a nyugat-nílusi láz vírusát vándormadarak hozhatták el Afrikából Csehországba, ahol most azonosították. Az újság ezért fokozott óvatosságra intette mindazokat, akik a halastavak környékére terveznek kirándulásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: