2009-09-18 15:02:41• hírek • Gozner Gertrud

Tisztában lenni a jogainkkal

Sajtótájékoztató keretén belül mutatta be legújabb kiadványait péntek délben a LADO emberjogi szervezet Lakossági Tanácsadó Irodája. Egyúttal az új székház avatójára is sor került, amely ezután a 17-es lakónegyedben, a Somesului utca 23 szám alatt várja az érdeklődőket.

Elsőként Dr. Olimpia Neagu, az egyesület elnöke köszönte meg Kereskényi Gábor alpolgármesternek, hogy a város segítségével új székhelyet sikerült találni szervezetüknek. Amint a beszámolóból kiderült, az iroda 2002-ben a polgármesteri hivatal segítségével nyitotta meg az irodát Szatmárnémetiben egy PHARE projekt keretén belül.

A pénteken bemutatott két kiadványával a tanácsadói iroda a fiataloknak és a munkavállalóknak szeretnének segíteni, eligazítva őket a jogszabályok útvesztőjében. Igyekeztünk a hétköznapok nyelvére lefordítani a jogi terminusokat, hogy bárki eligazodhasson köztük - magyarázta az igazgatónő.

A fiatalok jogainak útmutatója című kiadványunk Szatmárnémetiben és a megyében élő fiatalságnak szól - fejtette ki Marian Horotan, a könyvecske szerzője, aki egyben a szervezet jogtanácsosa. Igyekeztünk beazonosítani a szatmári fiatalok problémáit, elbeszélgettünk velük a tanácsadások során, így született meg az útmutató alapötlete - tette hozzá Horotan.

Sokan fordulnak a szervezethez, mert nincsenek tisztában, hogy romániai és uniós polgárokként milyen jogok illetik meg őket, például amikor munkát keresnek. A szervezet igyekezett úgy összeállítani a kiadványt, hogy tartalmazza a legfontosabb fiatalokra vonatkozó jogi passzusok kivonatát, mindezt lefordítva az ifjúság nyelvére.

Ugyancsak most látott napvilágot a Munkavállalók jogi útmutatója, amelyet Ioan Flore, a Területi Munkaügyi Felügyelőség szóvivője mutatott be a sajtónak. Naponta több tucat alkalmazott keres meg minket és kér tanácsot, hogy igazítsuk el a munkajogi útvesztőben, számukra is nagyon hasznos információkkal szolgálhat ez a könyvecske - nyilatkozta a munkaügyi szakember. Legtöbbször azt tapasztaljuk, hogy a munkavállaló ismeri a kötelezettségeit, de nincs tisztában a jogaival - tette hozzá Flore.

A kiadványok hamarosan ingyenesen elérhetők lesznek a Területi Munkaügyi Felügyelőségnél, a Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökségnél, a szakszervezetek irodáiban és a megye iskoláinak könyvtárában.


Dr. Olimpia Neagu és Marian Horotan


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: