2009-10-26 16:09:10• hírek • Gozner Gertrud

Emberjogi konferenciát szervezett a LADO

Október 22 és 23 között került sor Temesváron Az alapvető emberi jogok a gazdasági és pénzügyi válság tükrében című konferenciára, amelynek a LADO emberjogi liga szatmári szervezete volt egyik főszervezője.

A konferencián a LADO romániai tagjai mellett moldáviai, brit, szerb, orosz és svéd emberjogi szakemberek vettek részt, akik megosztották egymással a diszkrimináció, az emberkereskedelem, a drogfogyasztás és a politikai elítéltek jogainak terén szerzett tapasztalataikat.

A kétnapos rendezvényen szóba került a globális válság hatása a romániai és európai emberi jogokra, az európai emberjog-védelmi mechanizmusok, a lakosságnak nyújtott tanácsadási és információs szolgáltatások, a jogsértésekkel szembeni fellépések módozatai, és az európai intézmények jogvédelmi lehetőségei.

A konferencia végén a résztvevők beadványt fogalmaztak meg az Európai Tanács részére, amelyben felhívták a figyelmet, hogy a Moldovai Köztársaságban sorozatosan megsértik az emberi jogokat. Dacára az újonnan megválasztott, magát demokratikusnak mondó kormánynak, az ország vezetői azt kérték az állampolgároktól, hogy vonják vissza az Európai Emberjogi Bírósághoz intézett beadványaikat.

Szerbiában szintén figyelmen kívül hagyják az emberi jogokat, hiába létezik egy kisebbségvédelmi törvény, azt mégsem veszik figyelembe a hatóság. Emiatt az ott élő 300 ezres román kisebbség sincs elismerve, nincs joguk saját sajtókiadványra, iskolára vagy templomra.

Emellett a temesvári konferencia résztvevői Románia parlamentjéhez és kormányához fordultak panasszal, miszerint nem elég átláthatóak a helyi közigazgatási intézmények, nem fektetnek hangsúlyt az állampolgárok informálására, valamint az állami intézmények nem képesek megfelelni a lakosság által támasztott követelményeknek, ami az oktatást, egészségügyet, a törvénykezést és a szociális hálót illeti. A tulajdonjogi törvénykezés is tele van hiányosságokkal, és nem védi a polgárok érdekeit - hangsúlyozták ki az emberjogi szakértők.


A gazdasági recesszió az emberi jogok kríziséhez vezethet, vélik az emberjogi szakértők.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: