2008-01-19 11:57:40• hírek • Szatmar.ro

Emberi embriókat klónoztak Kaliforniában

embrioKözönséges hámsejtekből állítottak elő két férfi klónjainak tekinthető embriókat.
Kaliforniai kutatók bejelentették, hogy két férfi klónjainak tekinthető embriókat állítottak elő közönséges hámsejtekből. Ez az egyik alapfeltétele annak, hogy tudományos szempontból értékes őssejteket tenyésszenek ki.

Ez azonban már nem az első eset, amikor klónozott emberi embriókat állítottak elő. 2005-ben például brit tudósok számoltak be arról, hogy klónozott embriót készítettek embrionális őssejtek felhasználásával. Ez elég ideig fejlődött ahhoz, hogy őssejteket termeljen, de egy ilyet sem vontak ki belőle.

Az új embriók sem termeltek őssejteket, és ezért a szakemberek hűvösen reagáltak a kutatás hírére. Többen is kijelentették, hogy az igazi nagy áttörés az lenne, ha klónozott embriókból sikerülne emberi embrionális őssejtvonalat létrehozni, ez azonban még várat magára.

Néhány éve a koreai tudós, Hvang Vu-szuk (Hwang Woo-suk) állította, hogy neki sikerült ilyen sejtvonalakat előállítania, később azonban kiderült, szándékosan megtévesztette a világot.

A klónozást végző tudóscsoport egyik tagja, dr. Samuel Wood kijelentette, hogy ő és munkatársai most azon fáradoznak, hogy őssejtvonalakat hozzanak elő az embriókból.

A tudósok azt mondják, hogy a klónozott embriókból származó őssejtek értékes eszközként használhatók a betegségek tanulmányozásához, a gyógyszerek teszteléséhez, és egy napon talán majd olyan betegségek kezelésére lehet belőlük átültetésre alkalmas anyagot nyerni, amilyen a cukorbetegség és a Parkinson-kór.

Az eljárással szemben azonban jelentős etikai aggályok merülnek föl. Az ellenzők kifejtik, hogy az eljárással laboratóriumban emberi életeket hoznak létre pusztán azért, hogy elpusztítsák ezeket mások előnye érdekében. A klónozással szembeni ellenérv továbbá a petesejteket szolgáltató nők egészségének veszélyeztetése, illetve a nők kihasználásával kapcsolatos aggályok.

Ezen ellenvetések is hozzájárultak ahhoz, hogy az őssejtek előállításának egy alternatív útja nagy visszhangot váltott ki tavaly novemberben. A tudósok beszámoltak a hámsejtek közvetlenül őssejtekké változtatásának egy viszonylag egyszerű módjáról. Ez a közvetlen átprogramozás azonban magában hordozza az ezekből a sejtekből növesztett szövetek befogadóinál a rákos megbetegedések kialakulásának elméleti kockázatát, ezért sok tudós továbbra is sürgeti a klónozási eljárással kapcsolatos kísérletek további folytatását.

A klónozás esetében az egyénből kivont DNS-t egy – a saját DNS-étől megfosztott – petesejtbe injektálják, majd nagyjából öt napig növesztik a petét, ezután nyerik ki az őssejteket. Ebben a stádiumban az embrió nagyjából 150 sejtből álló gömb.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: