2010-03-26 08:42:14• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Embercsempész-hálózatot lepleztek le

Eszerint a  temesvári repülőtéri határrendészet, valamint a szervezett bűnözés elleni ügyészég (DIICOT) öt évig tartó nyomozás eredményeként felgöngyölített egy nemzetközi embercsempész-hálózatot, amely fejenként 7-10 ezer dollárért román állampolgárokat segített illegális úton eljutni az Egyesült Államokba.A hálózat négy vezetője Aradon lakik.

A bűnbanda "kliensei" hivatalosan kiállított útlevéllel mentek át Magyarországra, onnan repülővel Mexikóvárosba utaztak. Az út egy későbbi szakaszában már hamis útlevelet használtak. Mexikóból illegálisan jutottak át amerikai területre.
Az Agerpres hírügynökség szerint a négy ország hatóságainak együttműködése révén több embert tartóztattak le Romániában és Mexikóban, legtöbbjüket hamis útlevél használata, okirat-hamisítás, tiltott határátlépés és embercsempészet vádjával. A bűnözők az említett időszakban 142 román állampolgárt juttattak el a tengerentúlra, 759 781 eurót és 256 258 dollárt kasszírozva be.

Az erdélyi Krónika internetes kiadása csütörtökön arról írt, hogy az ügyfelek útleveleit (másolatait) és fényképeit megküldték egy Mexikóban élő megbízottnak. Ő mindegyiküknek hamis adatokat tartalmazó munkavállalói vízumot szerzett, s ezzel már bejuthattak az országba a Budapestről induló repülőjáratokkal, átszállással.

Az utazók a banda egyik tagjának házában laktak, és addig kellett várniuk, amíg legalább egy öt fős csoport össze nem gyűlt. Ezután gumicsónakon vagy úszva átkeltek a Rio Grande folyón, így jutva át amerikai földre. Az embercsempészek azt tanácsolták nekik, hogy majd jelentkezzenek az amerikai hatóságoknál, és kérjenek politikai menedékjogot. Az útbaigazítás szerint állítólag azt kellett mondaniuk, hogy roma származásúak, és etnikai üldöztetésnek vannak kitéve Romániában.


 

Embercsemészek romániába
A hatóságok letartóztatták az embercsempészeket


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: