2014-02-27 19:02:41• hírek • Kocsis Zoltán

Elvitte-e Szatmár elől a főnyereményt a nagybányai reptér?

Közös a két repülőtérben, hogy noha mindkettő nemzetközi, jelenleg egyetlen járatuk van: Bukarestbe és vissza.

Ramona Manescu leköszönő közlekedésügyi miniszter szerdai mérlegében nagy örömmel számolt be arról, hogy az Európai Bizottság elfogadta a Nagybányai Nemzetközi Repülőtér modernizálásának pályázatát. Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanácselnök tagadja, hogy mindez a szatmári reptér rovására történt volna.

Manescu negyed órás mérlegéből saját hivatalos honlapján is találhatóak részletek. Ezekben szó esik többek között az Európai Bizottság összesen 1.12 milliárd eurós pályázatáról, amelynek keretein belül Románia több repülőterét is modernizálni fogják. Ezzel kapcsolatban megjegyzi: „több, korábban kérdőjeles pályázatot is sikerült elfogadtatni, egyik közülük a Nagybányai Nemzetközi Repülőtér".

Ebből a kijelentésből sokan arra következtetnek, hogy Nagybánya a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér pályázatát megelőzve nyerte el az összesen 8,5 millió eurós finanszírozást. Ismert ugyanis az Európai Bizottság azon irányelve, mely szerint 100 kilométeres körzeten belül egyszerre csak egy repülőtér felújítását finanszírozza.

Románia eredetileg tizenegy (a bukaresti Henri Coanda valamint a kolozsvári, a craiovai, a tulceai, a szatmárnémeti, a nagybányai, a jászávásári, az aradi, a marosvásárhelyi, a temesvári, a nagyváradi, a bákói, a nagyszebeni, a suceavai, a konstancai és a tuzlai) repülőtér modernizálását pályázta meg. Ezek közül a Henri Coanda, a kolozsvári, a konstancai, a tulceai, majd a jászvásári, a nagyváradi és a craiovai repülőterek nyertek finanszírozást. Majd a nagybányai is.

Az egyik román nyelvű helyi portálnak ezt Nicolae Fechete repülőtér-igazgató is elismerte: Szatmár a 2007-2013-as pályázati periódusban pályázta meg a beruházást, ám az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a következő pályázati periódusban is próbálkozhassanak...

Ezzel szemben a megyei tanács egyetlen konkrét adatot sem tartalmazó közleménye tagadja, hogy bármiféle rivalizálás lenne a két repülőtér között. „Gratulálok a bányaiaknak!... Mindkét megye lakói megérdemlik a magas életszínvonalat. Ovidiu Silaghi minisztersége alatt mindkét pályázatot támogatta, ám hiányos dokumentáció miatt akkor a nagybányait nem fogadták el", idézi a kommüniké Stefet. Ezzel szemben érdemes megemlíteni a gazetademaramures.ro máramarosi hírportál 2012 október 23-án megjelent cikkét, melynek címe: Ovidiu Silaghi megölte a nagybányai repülőteret.

A Szatmár Megyei Tanács közleménye szerint a szatmári pályázatot még Silaghi minisztersége alatt, azaz 2012 májusa és decembere között elfogadták. Ez azért is érdekes, mert 2013 november 17-én Stef és Silaghi jelenlétében megtartott sajtótájékoztatón Radu Andronic, a közlekedésügyi minisztérium uniós pályázatokkal foglalkozó szakembere úgy fogalmazott, komoly esélyt lát arra, hogy uniós forrást sikerüljön szerezni a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér modernizálásának finanszírozására. Akkor ennek összegét 15 millió euró körüli összegre becsülte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: