2012-11-16 16:17:24• hírek • Kocsis Zoltán

Elvi megállapodás a gyosforgalmi útról – semmi konkrétum

Pénteken Szatmárnémetiben találkozott egymással Ovidiu Silaghi közlekedésügyi miniszter valamint Völner Pál, a magyar kormány  infrastruktúráért felelős államtitkára. Mindketten kijelentették, hogy szükség van a Nyíregyháza - Nagybánya gyorsforgalmi útra, ám kevés kérdőjelet tudtak csak felkiáltójellé egyenesíteni.

A két órás megbeszélések után Völner kijelentette, hogy „fontos kérdésekről" tárgyalt kollégájával és elmondta, hogy Magyarország igyekszik valamennyi szomszédos országgal egy olyan keretszerződést kötni, amelyben növelni tudják az érintkezési, azaz a határátkelési pontokat. Szlovákiával már sikerült megkötni, jelenleg pedig Romániával folynak a tárgyalások. „A határátkelők számának növelésével is készülünk Románia schengeni csatlakozásához. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy így rugalmasabbá tehetjük a határon átnyúló pályázatokat is", mondta az államtitkár.

A két fél tárgyalt az Arad és a magyarországi határ között épülő autópályáról, a vasúti kapcsolatokról valamint arról a kérdésről, ami Szatmár megyét leginkább érinti: a Nyíregyháza - Szatmárnémeti - Nagybánya gyorsforgalmi útról. Ám ezen a téren kevés konkrétumot hozott a találkozó - azt leszámítva, hogy „elvi megállapodás született a gyorsforgalmi út fontosságáról".

A jelenlegi helyzet szerint Magyarországon a Vaja (itt csatlakozna az út az autópályához) és az Ököritófülpös közötti útszakasz műszaki dokumentációi már elkészültek. A gondot az Ököritófülpös és Csengersima között szakasz képezi, amely egy Natura 2000-es természetvédelmi területen halad át. Ezért ők jobban szeretnék, ha a gyorsforgalmi Óvárinál lépné át a határt - így egy Szamos-híd megépítését is megúsznák. Csakhogy....

Romániában már 2008-ban született egy kormányrendelet, amely elfogadta a gyorsforgalmi út nyomvonalát és technikai dokumentációit. Ebben úgy számoltak, hogy az út Peténél lépi át a határt. Ezért a nyomvonal mentén azóta is építkezési tilalom van életben - nem úgy Óvári környékén!

Így hát a megbeszélésen nem esett szó sem összegekről, sem időpontokról, született viszont egy megállapodás, mely kimondja, hogy a két kormány létrehoz egy vegyes bizottságot, amely alaposan megvizsgálja, a két verzió közül melyik a járhatóbb. Egyetértés született abban is, hogy a kivitelezést uniós támogatásból kívánja finanszírozni mindkét kormány.

Mint ahogy uniós pénzből finanszírozza a kormány a szatmárnémetit kerülőutat is. A tervek szerint a Zilah felől a 19A jelzésű országúton érkező forgalom a repülőtér közelében lévő közel 90 fokos kanyarban fordulna rá a terelőútra, majd a Szamoson (valahol a Dana hotel magasságában) átkelve érkezne vissza a Pete felé vezető 19A jelzésű útra. A várható költségekről ebben az esetben sem esett szó, a Ziarul Financiar szerint viszont a közlekedésügyi minisztérium által elfogadott kilométerenkénti standardár országutak esetében 750.000 euró. A terelőút tervezett hossza 13,5 kilométer.

Silaghi a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a következő héten a szenátus tárgyalni fogja a gyorsforgalmi út kérdését. Kiemelte, hogy Románia a magyar fél nélkül is meg tudja építeni az utat Szatmárnémeti és Nagybánya között.

Tekintve, hogy 2008-ban, szintén kampányidőszakban, már született egy pozitív kormányhatározat a gyorsforgalmi ügyében, amelyből aztán nem lett semmi, a kérdés igazából az, hogy az elvi megállapodást mikor követi majd tett?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: