2011-02-19 10:51:57• hírek • Tóth Klarissz

Élvezetes edzésre vágysz?

A PrimaGym aerobic, cycling & fitnesz center által kínált változatos edzés- és mozgásformák között, nagy népszerűségnek örvend az Anzik Arnold személyi edző által tartott cycling.

Egyéni testalkat, vérmérséklet és általános preferencia kérdése, ki, milyen testedzés mellett teszi le a voksát. Ha egyhangúnak találod az edzőtermet, nem kedveled a táncos mozgásformákat, szeretsz bicajozni és társaságban jó zenére tekerni, válaszd a cyclinget. A hagyományos biciklizés utódja a szatmáriak körében is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Azoknak sem szabad eltántorodniuk, akik kezdőként csöppenek be az indoor cycling világába: adott egy az edzéshez szükséges zárt helyiség, egy profi edző, hozzávetőleg 8-10 lelkes mozgásforma-rajongó, speciális spinner teremkerékpár és az elengedhetetlen stimuláló zene. Egy amatőr szemében első nekifutásra az egyik legjobb kikapcsolódási módszernek tűnik, természetesen ennél jóval összetettebb edzésről van szó, mivel jó fizikai kondiban tart, kalóriát éget és elűzi a stresszt is. Egyszóval jótékony hatással van a testre, az elmére és a lélekre egyaránt.

Mit jelent az indoor cycling?

Az indoor cycling egy bejegyzett védjegy, egy edzői irányítással történő mozgásforma, zenére végrehajtott csoportos teremkerékpározási intenzív tréning. A módszer és az oktatási program kiötlője Johnny G. világhírű amerikai kerékpárversenyző. Az edzést a testalkatnak megfelelően beállított indoor kerékpáron végzik. Napjainkban az egyik legjobb kardió edzésprogramnak és a legjobban megalkotott fizikai illetve mentális edzésprogramnak tartják. Szakértők szerint ez az egyetlen tréning, amit bárki kortól és nemtől függetlenül űzhet. Ráadásul az úszáson kívül ez az egyetlen mozgásforma, amivel nemcsak óvható, de erősíthető is a térd, az érfalak és a szív, növelhető az állóképesség, hatékonyabbá tehető a vér oxigénellátó képessége, javítható a keringési rendszer állapota, nem utolsó sorban pedig a tüdő működésének hatékonysága. Az állóképesség javulásával, ráadásul a tüdő hatékonysága is fejlődik.


 


 

Az egyéni edzéstervvel szemben a cycling előnye a csoportos foglalkozás nyújtotta élmény

A rendszeresség ennél az edzésformánál is szükséges: heti három alkalom az ideális, miközben a kívánt eredmény elérése érdekében a fokozatosságra kell törekedni. A mozgáskoordináció sokaknak gondot okoz, a spininggel ez is fejleszthető, ráadásul a dinamikus tekerés által a stressztől is könnyebb megszabadulni. Így biztosak lehetünk abban, hogy a napi feszültséget letekerve nem visszük haza azt, és nem zúdítjuk rá családtagjainkra. Ráadásul még az esti-, munkaidő utáni programokra is marad kellő energiánk. Sokan leginkább akkor kezdenek bele valamilyen edzésformába, amikor már elhíztak vagy egészségügyi problémával küszködnek, ezért a cycling prevencióként is alkalmazható.

Egy óra több szakaszból épül fel. Az izmok bemelegítése érdekében kezdetben közepes fordulatszámmal kell tekerni, amit a kalóriaégető sprintelés követ. Alapfeltétel, hogy az edző utasítását mindig követni kell, melynek során az úgynevezett „energizónák" is hasznosíthatók a tekerés során: regenerálódás, állóképesség, erő, intervall és verseny, annak függvényében, hogy fogyni akarunk vagy az állóképességedet szeretnénk fejleszteni.

Hatékony zsírégető sport

Abban az esetben, ha napközben és álmodban is kizárólag a fogyás lebeg a szemed előtt, próbáld ki a cyclinget. Az edző útmutatását és az óra dinamikáját követve, szép eredményeket érhetsz el, nemcsak zsírt égethetsz, hanem izmos lábakat alakíthatsz ki. Tökéletes alakot formálhatsz úgy, hogy izomtömeget egyáltalán nem növelsz, csak erősíted azt. Ráadásul az izzadás folyamata is intenzívvé válik, ami köztudottan a legjobb méregtelenítő módszer és jótékony hatással van a szervezetre. Egy óra leforgása alatt akár 500-900 kalória is eléghet. Az edzés során ajánlott kényelmes, szellős ruházatot viselni, és érdemes biciklisnadrágot is beszerezni. Mivel az edzésforma jellege megkívánja, a PrimaGymnél pulzusmérő órát is biztosítanak a tréning ideje alatt.

Annak érdekében, hogy tréning közben hatékonyabb eredményt érjünk el, nem kell teljes erőbedobással, maximális intenzitáson edzenünk. Ahhoz, hogy fizikai kondíciónkat jobb formába hozzuk és látható eredményeket érjünk el az szükséges, hogy szervezetünk pillanatnyi állapotának megfelelő intenzitáson végezzük az edzést. Sokan tévesen azt hiszik, hogy hatékony zsírégetés kizárólag intenzív erőkifejtéssel érhető el, ez azonban nem helytálló. A zsírégetés akkor eredményes, ha hosszú távú, hosszabb időtartamú edzéseket iktatunk be, nem megerőltető-, szervezetünknek optimális intenzitásút.


 


 

Miért fontos a pulzusmérő?

Edzés előtt igényeld a Polar puls (pulzusmérő) órát és mellkasi jeladót/mellkaspántot, melyek teljes adatokat szolgálnak a testedzésről. A személyes adatok beiktatását követően a Polar puls megjeleníti a személyre szabott, optimális edzésintenzitást, annak függvényében, hogy állóképességünket akarjuk fejleszteni vagy zsírt szeretnénk égetni. A készülék érdekessége, hogy az edzés intenzitását annak függvényében állítja be, amilyen az adott napon az erőnléti állapotunk. Az adatok felvételét követően a szerkezet elemzi a jelenlegi teherbírásunkat, és ennek megfelelően szabályozza az edzés intenzitását. Egy olyan intelligens pulzusmérőről van szó, ami a pillanatnyi pulzusszámból és annak változásából következtet fizikai állapotunk napi szintjére.

Rendszeres mozgás esetén - amennyiben nem vagyunk fáradtak és feszültek - egy jóval intenzívebb edzést is kipróbálhatunk. Fontos tudnivaló, hogy az edzés kezdetekor még nem történik zsírégetés. Egy 50 - 60 perces edzés időtartama esetén, az első 30 perceben mindössze a szénhidrátok fogynak, a zsírok lebontása fél óra elteltével indul be.

Az aktuális pulzusszámot számos tényező határozza meg: a nem, az életkor, az egészségi-, és a pillanatnyi pszichés állapot, az elfogyasztott étel jellege illetve mennyisége, a genetikai tényezők, testtömeg és az edzettségi szint egyaránt. A Polar puls segítségével megtudjuk, melyik a személyes zsírégető pulzustartományunk. Az optimális zsírégetéshez, az állóképesség fejlesztéséhez illetve az edzés intenzitásának méréséhez, edzés előtt igényeld a pulzusmérő órát!

Ne engedd, hogy a lustaság elhatalmasodjon rajtad, próbáld ki a cyclinget és válts bérletet a PrimaGymnél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: