2013-09-19 15:44:51• hírek • Kocsis Zoltán

Elveszítheti az uniós támogatást az Apaserv

Három héttel azt követően, hogy bejelentette, öt hónapos késésben van az Apaserv az „Ivóvíz- és kanalizálási hálózat bővítése és rehabilitálása" elnevezésű projekt kivitelezésében, Dan Stegerean igazgató nem állít mást, mint hogy reális a veszélye annak, hogy a víz-és kanalizálási hálózatot adminisztráló vállalat elveszítse az Európai Unió támogatását!

Stegerean Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón felháborodásának adott hangot, amiért szerinte egyesek szándékosan hátráltatják az Apaserv munkáját. Elmondása szerint van olyan cég, amely már a közbeszerzési licitek kiírása előtt több esetben is fellebbezett - majd részt sem vett a liciten. „Mélységesen felháborít ez a fajta magatartás! Ez nem méltó egy komoly üzletemberhez, arról nem is beszélve, hogy semmi mást nem ér el vele, mint a projekt hátráltatását", mondta Stegerean. Az igazgató és a polgármester a sajtó többszörös unszolására sem volt hajlandó azonban elmondani, milyen cégről van szó, csak annyit árultak el, hogy romániai a vállalat.

Az Apaserv igazgatója megosztotta a sajtóval, hogy kapott egy levelet a környezetvédelmi minisztériumtól, amelyben fehéren-feketén le van írva: amennyiben a vállalat a projekt határidejének lejártáig, azaz 2015 december 31-ig nem fizeti ki az összes szerződést, akkor nem kapnak pénzt és saját forrásaikból kell fedezniük a beruházást. (Tudni kell, hogy az uniós pályázatok utófinanszírozásos rendszerben működnek, azaz a pályázat nyertese előbb kifizeti a beruházás költségeit, majd a pénzt visszakapja Brüsszeltől.) „Márpedig, a jelenlegi ütemben haladva komoly esély van arra, hogy kicsússzunk az időből és elveszítsük a finanszírozást", jelentette ki Stegarean.

Az igazgató azonban jó hírekkel is szolgált: kedden ugyanis lezárult a Szatmárnémeti víz-és kanalizálási hálózat modernizálásáról szóló pályázatokat. A 35 millió lej értékű munkálatok elvégzésére nyolc cég jelentkezett - a várható fellebbezések miatt viszont további 30 napos késedelemre lehet számítani, amíg alá is írhatják a szerződést az illető vállalattal, tette hozzá.

Noha a jelenlegi MasterPlan-nak nevezett megaberuházással saját bevallásuk szerint is komoly gondjaik vannak, az Apaserv vezetői már a folytatásról is tárgyaltak a környezetvédelmi minisztériummal. Az elképzelések szerint 2016-2020 között egy 120 millió lejes pályázat keretein belül folytatnák a víz-és kanalizálási hálózat bővítését ott, ahol a jelenleg zajló beruházás nem ér el.

A napi ügyekkel kapcsolatosa Stegerean felhívta a lakosság figyelmét, hogy a jövőben nagyobb figyelmet szentelnek és nagyobb szigorral járnak el a vízlopások ügyében. Számításaik szerint a veszteség legkevesebb 10-15 százalékát okozzák a lopások - a többi víz elvész a több száz kilométeres vezetékekben. A lopások meggátolásában segít majd az a 400 modern vízóra, amelyet az Apaserv a közelmúltban vásárolt és amelyek felszerelése és a régiek lecserélése folyamatban van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: