2012-03-26 11:36:21• hírek • MTI

Elveszik a fegyvert a labilis rendőröktől

Felfüggesztik a lelki problémákkal küszködő rendőrök fegyverviselési engedélyét Romániában, és újabb pszichológiai vizsgálatra küldik őket, egy belügyi alkalmazott három héttel ezelőtti ámokfutásából okulva - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség, Gabriel Berca belügyminiszter egy televíziós nyilatkozatát idézve.

A román belügyminisztérium kötelékében 52 olyan ember szolgál, aki az elmúlt években pszichológiai tanácsadásra szorult: ők már nem vehetnek részt operatív akciókban és ideiglenesen le kell tenniük fegyverüket, amíg egy újabb pszichológiai vizsgálaton be nem bizonyítják alkalmasságukat. "Itt nem olyanokról van szó, akiknek azért kell a fegyverviselési engedély, hogy mehessenek vadászni. Olyan emberekre van szükségünk, akikben minden szempontból megbízhatunk, akik kiegyensúlyozott családi kapcsolatokkal rendelkeznek és nincsenek viselkedésbeli kilengéseik" - mondta a belügyminiszter. 

A fegyverviselés kérdése akkor váltott ki közvitát Romániában, amikor a március elején egy belügyi alkalmazott féltékenységi rohamában lövöldözni kezdett válni készülő felesége munkahelyén, egy bukaresti fodrászatban, megölt két embert és további hatot megsebesített. A tettes, Gheorghe Vladan, nem volt rendőr, sofőrként dolgozott a belügyminisztérium egyik mentőautóján. Érvényes fegyverviselési engedéllyel rendelkezett, pedig dossziéjából hiányzott a pszichológiai alkalmasságot tanúsító irat, emellett depresszió elleni kezelést kapott orvosától.

"Ez a tragikus esemény az egész rendőrség hitelét aláásta, ami nincs rendjén. A legtöbb rendőr lelkiismeretesen teljesíti feladatát és rászolgált arra, hogy megbízzanak benne. Az ő érdekükben is fontos egy olyan jelzést adnom, hogy nagyon szigorúan lépünk fel mindenkivel szemben, aki megingatja az embereknek a belügyminisztériumba vetett bizalmát" - mondta Gabriel Berca tárcavezető. A fodrászatban lövöldöző sofőrről úgy vélekedett: nem az volt a gond, hogy fegyverviselési engedélyt kapott, hanem az, hogy a minisztérium nem rendelkezett információkkal viselkedési kilengéseiről, amelyek előrevetítették a tragédiát, továbbá évek teltek el anélkül, hogy pszichológiai alkalmasságát ellenőrizték volna.

"Akinek valaha is pszichológiai gondjai voltak, attól elvették a fegyverét és ezentúl rendszeresek lesznek a vizsgálatok" -  mondta a román szaktárca vezetője. Az Antena 3 hírtelevízió úgy tudja, a román rendőrség nyilvántartásában 160 ezer ember szerepel, akinek egy vagy több lőfegyvere van, közülük 20 ezren az elmúlt egy évben kaptak fegyverviselési engedélyt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: