2009-08-06 15:08:43• hírek • Parajdi Andrea

Elveszhet a Kossuth kerti tó felújítására nyert pénz

Hónapok óta licit alatt állnak a Kossuth kerti tó rehabilitációjának munkálatai, hiszen két ajánlatot tett cég még mindig a bíróságon pereskedik. Félő közben, hogy a környezetvédelmi alap 700 000 lejes támogatása elvész. Szatmárnémeti Önkormányzatának sikerült kilobbiznia, hogy tavaszig kitolják a pénz felhasználásának határidejét.

Eredetileg 2009 szeptemberéig be kellett volna fejeződjön a Kossuth kerti tó rehabilitációja, ugyanis a Környezetvédelmi Minisztérium zöld alapjából nyert pénzek elköltésének határidejét erre a dátumra jelölték ki. Szamárnémeti városa már tavaly megszervezett a munkálatokra egy tenderkiírást, amelyet végül elfogadhatatlan ajánlat hiányában eredménytelennek nyilvánítottak.

A másodjára kiírt liciten már számba lehetett venni az ajánlatokat, azonban egy vállalatot ki kellett zárni a közbeszerzésből mert túlzottan alacsony árajánlattal próbálta megszerezni a munkálatok kivitelezésének jogát. Ekkor egy nyertes céget is kihirdettek, ám a végeredményt a közbeszerzésből kizárt vállalat megfellebbezte. Az óvást benyújtott cég bukaresti határozat révén végül nyertesként került ki a fellebbezésből, ám ezt a döntést az eredetileg győztesként kihirdetett vállalat nem tudta lenyelni, így egyenesen a bíróságra vitte az ügyet.

-Egyszerűen megsaccolni sem lehet mikor fejeződhet be a pereskedés, a városnak teljesen mindegy, hogy ki kerül ki győztesként számunkra csak az fontos, hogy aláírhassunk egy kivitelezési szerződést, és elkezdhessük a tó rehabilitációját - mondja Ilyés Gyula polgármester, aki kérte a Környezetvédelmi Minisztériumtól, hogy hosszabbítsák meg a pénzek felhasználási idejét, hiszen ilyen közbeszerzési törvény mellett 2009 szeptemberéig még kivitelezője se lesz a munkálatoknak.

-Tavaszig tolták a határidőt, addig be kell fejezzük a teljes rehabilitációt - vagyis a vízgazdálkodás és a víz keringetésének megoldását, szivattyúrendszer kiépítését, szökőkutak elhelyezését - mert ha a munkálatok tovább húzódnak azt már saját költségvetésünkből kell megfinanszírozzuk. Nem egy hatalmas pénzkeretről van szó, azonban jelen gazdasági helyzetben ennyi pénzt nincs honnan elkülönítsünk - fejti ki a probléma magját a polgármester, aki úgy véli a közbeszerzési törvény túl sok lehetőséget teremt a cégek számára, és értelmetlenül védi azok érdekeit, ezzel szemben pedig egyáltalán nem foglalkozik a közpénzek hasznos elköltésével.


Tavaszig kötelezően be kell fejezni a Kossuth kerti tó rehabilitációját
Tavaszig kötelezően be kell fejezni a Kossuth kerti tó rehabilitációját, utána elvész a támogatás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: