2014-12-11 16:34:59• hírek • MTI

Elutasította az emberi jogi bíróság Nastase beadványát

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Adrian Nastase volt miniszterelnök keresetét, aki "megalázó bánásmódért"  akart kártérítést az államtól.

A szociáldemokrata politikus szerint igazságtalanul bántak vele, az ellene 2012-ben hozott ítélet és ügyének sajtónyilvánossága tönkretette szakmai és politikai karrierjét, ellehetetlenítette családi életét. Mindez olyan megalázó volt számára, hogy a pszichés szenvedés elől öngyilkosságba próbált menekülni - írta keresetében.

Az EJEB jogerős végzésében megállapította, hogy a "feltételezett igazságtalan eljárás" nem sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének harmadik cikkelyét, amely szerint senkit sem lehet kínzásnak, vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni.

A strasbourgi bírák hasonlóképpen megalapozatlannak minősítették azt a panaszt, hogy Románia megsértette volna - az emberi jogi egyezmény hatodik cikkelye által előírt - tisztességes tárgyaláshoz való jogot.

Nastasét először 2012 júniusában, hatalommal való üzérkedésért ítélték letöltendő börtönbüntetésre: ekkor próbált öngyilkosságot elkövetni. Másodszor idén januárban, egy másik korrupciós ügy miatt került börtönbe. Eddig összesen másfél évet ült börtönben. Augusztusban helyezték feltételesen szabadlábra.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök januárban egy televíziós műsorban politikai elítéltnek, a jobboldali Traian Basescu államfő áldozatának nevezte a korrupcióért másodszor is elődjét.

Nastasét pártja is mártírnak tekinti, és - bár mellékbüntetésként a közügyek gyakorlásától is öt évre eltiltották - betöltetlenül hagyta a Szociáldemokrata Párt országos tanácsának elnöki tisztségét, amelyet bebörtönzéséig Nastase töltött be.

A jobboldali média ezzel szemben úgy értelmezi, hogy az érinthetetlennek hitt volt miniszterelnök bebörtönzése volt az a fordulópont, amely a közvélemény számára is nyilvánvalóvá tette, hogy az igazságszolgáltatás felszabadult a politikai befolyás alól és immár senki sem áll a törvények felett.

Az utóbbi öt évben csaknem kétezer embert ítéltek el Romániában korrupcióért, közöttük számos magas rangú politikust, ugyanakkor több mint ötven megvesztegetett ügyészt és bírót is rács mögé juttatott a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: