2020-02-19 13:44:52• hírek • MTI

Elutasította a szenátus a választási törvény módosításáról szóló kormányrendeletet

Elutasította a szenátus szerdán a parlamenti választási törvény módosításáról szóló, vitatott sürgősségi rendeletet, amelyet két hete fogadott el a bukaresti kormány.

A rendelet parlamenti elutasítását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezte, és a szenátusban többségben lévő, ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) is megszavazta, arra hivatkozva, hogy a kormány alkotmánysértő módon, közvita nélkül módosította a választási rendszert.
A szenátusi többség ezért nem is volt hajlandó érdemben megtárgyalni és módosítani a kormányrendelet előírásait, mivel főleg annak elfogadási módját kifogásolta. Indoklásukban az RMDSZ szenátorai rámutattak: a kormány nem hozhat sürgősségi rendeletet a választójog terén, a választási rendszer pedig nem módosítható kevesebb mint egy évvel a voksolás előtt, amit egy alkotmánybírósági döntés is tilt.


Az RMDSZ és a PSD egyébként főleg azt a rendelkezést vitatja, amely szerint a hazai választók nemcsak az állandó vagy ideiglenes lakhelyük megyéjében, hanem bármely választókerületben leadhatják voksukat. A magyar érdekképviselet szerint ez a választási rendszer burkolt módosítását jelenti, amit elfogadhatatlannak tart.


A kormány a parlament esetleges feloszlatása körüli joghézag felszámolásának szükségességével indokolta a sürgősségi rendeletet, a Ludovic Orban vezette kormány és Klaus Iohannis jobboldali államfő ugyanis előrehozott parlamenti választásokat akar kiprovokálni a júniusi önkormányzati választások időszakában.


A kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátorai szerint a baloldal valójában a többségében jobboldali érzelmű, többmilliós román diaszpórát akarja távol tartani az urnáktól, és ezért nem akarja, hogy hatályban maradjon a külföldön élő románok voksolását megkönnyítő rendelet. A sürgősségi rendelet ugyanis megduplázza a külföldön élő románok parlamenti képviseletét, és előírja, hogy a külföldi szavazókörök három napig – a hazai választást megelőző két napon is – tartsanak nyitva.


A alkotmány szerint halaszthatatlan helyzetekben a kormány azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletekkel avatkozhat be a törvényhozás munkájába. A sürgősségi rendeleteket utólag a parlament is megvitatja, és törvényt hoz tartalmuk megerősítéséről, módosításáról vagy elvetéséről.


Az előrehozott választásokkal kapcsolatos, hétfőn hatályba lépett sürgősségi rendelet mindaddig érvényben lesz, amíg meg nem születik a megerősítéséről, módosításáról vagy elvetéséről szóló törvény.


Az ügyben a képviselőház hozza meg a végső döntést.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: