2020-08-11 18:22:08• hírek • Agerpres

Elutasította a szenátus a gyermekpénz többlépcsős emeléséről szóló sürgősségi rendeletet

Első megkeresett házként a szenátus elutasította kedden a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) többlépcsős emeléséről szóló sürgősségi rendeletet.

A munkaügyi bizottság negatív véleményezését 87 szenátor támogatta a plénumban, 29-en ellene szavaztak, 12 törvényhozó pedig tartózkodott.


A bizottság kedden lezajlott ülésén véleményezte negatívan az 1993/61-es törvény 3. cikkelyét módosító 123-as sürgősségi kormányrendeletet. A sürgősségi rendelet előírja a gyerekpénz megduplázását, azonban a növelést szakaszokra osztja. Első szakaszban, augusztus elsejétől 20%-kal nőne a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer - január elsején és július elsején - szintén 20-20 százalékkal. 2023-tól kezdődően pedig az éves inflációs ráta értékével nőne a juttatás minden évben.


Ion Rotaru, a munkaügyi bizottság szociáldemokrata elnöke emlékeztetett, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) 8 hónappal ezelőtt javasolta és meg is szavazta a gyermeknevelési pótlék megduplázását, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői azonban ellene szavaztak. Rotaru 'kétszínűséggel és cinizmussal' vádolta meg a liberálisokat, emlékeztetve, hogy 2019 februárjában pont a PNL javasolta és szavazta meg a pótlék megduplázását.


Florina Presadă, a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) szenátora bejelentette, hogy az alakulat tagjai tartózkodnak a voksoláskor, rámutatva, hogy az USR egyetért a növeléssel, amennyiben van erre fedezet, és a párt képviselői nagyobb felelősséget várnak el a politikumtól.


Derzsi Ákos, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora elmondta, az alakulat nem ért egyet a pótlék többlépcsős emelésével, a gyermekpénzt meg kell duplázni, ahogyan azt a parlament által elfogadott törvény előírja, és a gyermekek jogai vitán fölül állnak. Az RMDSZ szenátorai emiatt a sürgősségi rendelet ellen szavaznak, mondta Derzsi.


A jogszabályt első házként tárgyalta a szenátus, a végső döntést a képviselőházban hozzák meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: