2015-03-25 16:26:00• hírek • MTI

Elutasította a szenátus Dan Sova szenátor őrizetbe vételét

Hozzájárult a szenátus szerdán, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék a korrupcióval gyanúsított Darius Valcov szociáldemokrata (PSD) szenátort, ám elutasította párttársa, Dan Sova szenátor őrizetbe vételét.

Valcov - aki múlt héten mondott le a pénzügyminiszteri posztról - maga kérte kollégáit: tegyék lehetővé, hogy a bíró döntse el, előzetes letartóztatásba helyezi-e. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal gyanúsítja Valcovot, hogy egy korábbi tisztségében, Slatina város polgármestereként kétmillió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől, előnyös önkormányzati szerződésekért.

A DNA néhány napon belül két letartóztatási kérést is küldött a parlamenthez Valcov nevére: a másodikban arra hivatkozott, hogy a politikus egy közeli ismerősének páncélszekrényében rejtegette azokat az értékeket - értékes festményeket, több aranyrudat és jelentős mennyiségű készpénzt - amelyeket megvesztegetőitől fogadott el.

A másik érintett szenátor, Sova - aki tavaly az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta miniszterelnök választási kampányfőnöke volt - azt kérte a szenátustól, tegye lehetővé hogy szabadlábon védekezhessen a korrupció vádjával szemben. Sovát hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják: a DNA szerint a Sova és társai ügyvédi iroda - amellyel ügyvédi ténykedése idején Ponta is üzleti kapcsolatban állt - 2007-ben két olténiai hőerőmű képviseletében jelentős kárt okozott az állami tulajdonban lévő energetikai létesítményeknek.

A szenátusban jogvita alakult ki a Sováról rendezett szavazás eredményének értelmezéséről: a jelenlévők többsége ugyanis megszavazta ugyan a szenátor őrizetbe vételét, de nem volt meg a minősített többség, vagyis a szenátus teljes létszámának fele plusz legalább egy szavazat. A házszabály minősített többséget ír elő ilyen esetben, de az alkotmány nem. Ezért az ellenzék bejelentette, hogy az alkotmánybíróságtól kéri a házszabály érvénytelenítését.

A PSD elnöki tisztségét is betöltő Ponta már a szavazás előtt jelezte, egyikük esetében sincs szó az igazságszolgáltatás akadályozásáról, mert a szenátus csak az őrizetbe vétel engedélyezéséről szavaz. Ponta ezzel azon ellenzéki bírálatok ellen védekezett, miszerint a PSD ismét a mentelmi jog mögé bújtatja a korrupcióval gyanúsított politikusait.

A korrupcióellenes jelszavakkal kampányoló Klaus Iohannis államfővé választása után egy ideig a szociáldemokrata parlamenti többség is jóváhagyta a meggyanúsított honatyák "kiadását" az igazságszolgáltatásnak, de az utóbbi hónapban több esetben is elutasította a DNA kérését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: