2020-01-21 14:47:08• hírek • MTI

Elutasította a legfelsőbb bíróság a bebörtönzött Liviu Dragnea felülvizsgálati kérelmét

Elutasította a román legfelsőbb bíróság kedden a tavaly májusban korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea volt szociáldemokrata házelnök rendkívüli felülvizsgálati kérelmét. Az ítélet jogerős.

Az akkor kormányon lévő Szociáldemokrata Pártot (PSD) erős kézzel vezető és a bukaresti kormányt háttérből irányító politikust hivatali visszaélés, illetve okirat-hamisításra való felbujtás miatt három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte tavaly a román legfelsőbb bíróság.


Dragnea az ítélet megsemmisítését igénylő keresetében arra hivatkozott, hogy olyan bűncselekményért ítélték el, amely szerinte nem szerepel a büntető törvénykönyvben. Az ügyében eljáró öttagú bírói tanács megalapozatlannak minősítve egyhangúlag elutasította a rendkívüli felülvizsgálati kérelmet. z már a második olyan rendkívüli jogorvoslati beadvány, amellyel Dragnea ügyvédei megpróbálták elérni védencük szabadlábra bocsátását, jövő héten pedig Dragnea egyéb hivatkozással beterjesztett perújítási, illetve felülvizsgálati kérelmeit tárgyalja a legfelsőbb bíróság és a bukaresti táblabíróság.


Dragnea vezetése alatt a PSD történelmi győzelmet aratott a 2016-os parlamenti választásokon, de a pártelnök - akit korábban már felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy választási csalással összefüggő korrupciós ügyben - priusza miatt nem kérhette magának a miniszterelnöki tisztséget. A Dragnea elleni bűnvádi eljárások folyamatosan támadási felületet jelentettek a PSD kormányzása idején a jobbközép ellenzék és az utcai tüntetéseket szervező civilek számára, akik azzal vádolták a pártot, hogy korrupt tisztségviselői - és elsősorban Dragnea - megmentése érdekében próbálja gyengíteni az igazságszolgáltatást.


A 2019-es európai parlamenti választásokig a PSD támogatottsága felére csökkent, a Dragneát börtönbe juttató ítéletet pedig a választást követő napon mondta ki a román legfelsőbb bíróság. A volt pártelnök jelenleg a Bukarest melletti rahovai börtönben tölti büntetését, ahol az autószerelő műhelyben dolgozik.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: