2009-05-19 16:06:34• hírek • Szatmar.ro

A Ferrari perel, a FIA nem aggódik

Az olasz istálló perrel akarja megakadályozni a FIA szabálymódosításait.

Hetek óta folyik a vita a Forma1-ben résztvevő csapatok érdekvédelmi szervezete, a FOTA és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) között a 2010-ben bevezetésre kerülő költségvetési sapka miatt. Több csapat, így a Renault, a BMW, a Toyota, a Red Bull, a Toro Rosso és a Ferrari is bejelentette, hogy hasonló körülmények között nem hajlandóak részt venni a sorozatban, ám ez nem hatotta meg a szervezet elnökét, Max Mosley-t, így az olaszok beperelték a FIA-t. A per kedden kezdődik, és gyorsított eljárásban folyik majd Párizsban, mivel az istállóknak 29-ig le kell adniuk a nevezésüket.

A Ferrari a hírek szerint arra alapozza az eljárását, hogy 2005-ben köttetett közte, a FIA és a kereskedelmi jogokat birtokló Bernie Ecclestone között egy szerződés, mely vétójogot garantál a maranelloi istállónak. Továbbá a Ferrari azt állítja, a költségvetési szabály elfogadásakor a FIA saját szabályait is áthágta, nem tartotta be a procedurális lépéseket.

Mosley-t azonban nem hozza lázba sem a per ("Nagyon meglepődnék, ha sikerrel járnának, de egy bírósági eljárásnál soha nem lehet tudni"), sem a Ferrari fenyegetése. „Az a gondolat, hogy nélkülözhetetlenek, egy hülyeség. Sok olyan csapat volt már, mint a Lotus vagy a Brabham, amelyek komoly súllyal bírtak a Forma1-ben, mégis megszűntek az idők során."



A Ferrari beperelte a FIA-t a költségvetési sapka miatt


Az elmúlt hét végén a FIA és a FOTA képviselői találkoztak, ám az esemény nem hozott áttörést az ügyben. Mosley felajánlotta a csapatoknak, hogy dolgozzanak ki egy életképes alternatívát nevezési határidő kezdetéig. „Ha valami jobbat találnak ki, azt elfogadjuk. De szkeptikus vagyok", fogalmazott.

Bár Ecclestone reméli, az összes jelenlegi csapat ott lesz a rajtrácson jövőre is, Mosley-nek van egy adu a kezében: fél tucat csapat jelezte, a költségek csökkentése esetén beszállna a Forma1-be.

Kérdés, mennyire menne ez a minőség javára, és mit szólnak a szurkolók. Ja, róluk egyszer sem esett szó...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: