2013-12-19 16:02:41• hírek • MTI

Elutasította a bíróság Tőkés László keresetét

Megalapozatlannak találta és ilyenként elutasította a bukaresti első kerületi bíróság Tőkés László európai parlamenti képviselő keresetét, amelyben rágalmazással vádolta Victor Ponta román miniszterelnököt - derült ki az intézmény honlapján közzétett végzésből.

Tőkés László azért fordult bírósághoz, mert a kormányfő februárban azt állította róla és Monica Macovei néppárti EP-képviselőről, hogy románellenes érdekeket képviselnek, és azok pénzelik őket, akik Románia destabilizálásában érdekeltek.

"Ez jogászi nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy hazaárulók" - magyarázta az ügy tárgyalása alkalmával az MTI-nek Kincses Előd ügyvéd.

A kormányfő ügyvédei azt állították, hogy csak egy politikai vitáról volt szó. Szerintük Victor Ponta azon állítása sem sértő, miszerint Tőkés László "horthysta nyelvezetet használ". Arra hivatkoztak, hogy Horthy Miklós a magyar történelem egy "kiemelkedő egyénisége" volt.

"Ha egy román valakit lehorthystáz, akkor egyértelműen azt érti alatta, hogy el akarja szakítani Észak-Erdélyt, mert a román közvélekedésben a bécsi döntés Horthy nevéhez kötődik, tehát semmi esetre sem lehet ezt bóknak felfogni" - mutatott rá Kincses Előd.

Az ítélet ellen - az indoklás kikézbesítésétől számított - 30 napon belül lehet fellebbezni.

"Tőkés László megvárja az indoklást és annak ismeretében, ügyvédjével konzultálva dönt a folytatásról" - mondta az MTI megkeresésére Demeter Szilárd, az EP-képviselő központi irodájának vezetője.

Tőkés László a rágalmazásáért százezer lejes erkölcsi kártérítést követelt, amelyet - megítélése esetén - jótékonysági célra szán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: