2014-08-08 09:50:47• hírek • MTI

Elutasította Basescu az RMDSZ kulturális miniszterjelöltjének kinevezését

Elutasította Traian Basescu államelnök Biró Rozáliának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kulturális miniszterjelöltjének a kinevezését, a szövetség más személyt fog javasolni a tisztségre.

Basescu ezt csütörtökön késő délután jelentette be az elnöki hivatalban. Elmondta, hogy szerinte Biró Rozália alkalmatlan erre a tisztségre. Ugyanakkor hozzátette: ha a későbbiekben bármely más minisztérium élére javasolják, amelyek kapcsolódnak a közigazgatásban szerzett tapasztalatához, akkor ki fogja nevezni.

Basescu szerint Biró Rozália "hiányos román nyelvtudása" a többi minisztérium élén nem lenne akadály, de a kulturális minisztériumban szükség van az államnyelv alapos ismeretére.

Hozzátette: jogosan mondhatják sokan, hogy gyakran a román nemzetiségű személyek sem beszélik helyesen a román nyelvet, ami Basescu szerint valóban így van, de a kulturális tárca élére kerülő személy esetében ez elfogadhatatlan.

Biró Rozália mellett Claudiu Manda költségvetési miniszter jelölését is elutasította az államfő. Az ő esetében csak annyit mondott, hogy őt más minisztérium élére sem tartaná alkalmasnak.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke közölte, hogy a szövetség új jelöltet fog javasolni viszonylag rövid idő alatt. A Mediafax hírügynökségnek a politikus elmondta: Basescu döntése politikai. Nem kívánta kommentálni Basescu állásfoglalását, mivel, mint fogalmazott, az elnöknek jogában áll egyszer elutasítania a kormányfő által javasolt miniszterjelöltet.

Hozzátette: a döntés indoklásával azonban nem ért egyet, és úgy vélte, hogy Biró Rozália jó miniszter lett volna.
Rámutatott: a kulturális minisztériumot jelenleg ő vezeti, és nem történt tragédia a kinevezés elutasításával.

Kelemen Hunor július 11-én jelentette be, hogy augusztus 1-től ő személyesen távozik a bukaresti kormányból, amely a szövetséggel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezéséről szóló európai uniós perbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: