2009-10-30 08:48:32• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Elutasítják a miniszterjelölteket

Lucian Croitoru
Lucian Croitoru

A román parlament illetékes szakbizottságai elutasították a Lucian Croitoru román miniszterelnök-jelölt által javasolt miniszterek nagy többségét.

A román parlament két háza jövő héten szerdán fog szavazni a Croitoru-kormányról. Ezt megelőzően mindegyik miniszterjelöltnek szakbizottsági meghallgatáson kellett átesnie.

Csütörtökön sorra buktak el a Croitoru által megnevezett miniszterjelöltek a meghallgatásokon. Erre a sorsra jutott Emeric Saghi belügyi, Theodor Paleologu kulturális, Adriean Videanu gazdasági, Radu Berceanu közlekedési, Sulfina Barbu környezetvédelmi, Mihai Stanisoara védelmi, Daniel Funeriu oktatási és Cristian Vladescu egészségügyi miniszterjelölt.
A szerda még reménykedésre adhatott okot a javasolt kormánytagoknak, ugyanis hat jelölt közül kettő - a fejlesztési tárca élére javasolt Vasile Blaga és a külügyminiszternek jelölt Bogdan Aurescu - kedvező véleményezést kapott a szakbizottságoktól.

Aurescu támogatása nem volt váratlan, hiszen a szavazás előtt az ellenzéki pártok közölték, hogy a Kígyó-sziget ügyében Ukrajnával folytatott, Románia számára nemrég kedvezően véget ért tengerjogi vitában a román érdekeket képviselő ügyvédet megszavazzák. Blaga esetében a végeredmény meglepetésnek számított, hiszen ő nem szakértő, mint Aurescu, hanem a Croitoru kormányát egyedüli parlamenti pártként támogató demokraták oszlopos tagja.

Az ellenzékben lévő erők, a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetői azonban közölték, hogy a Croitoru-kormánnyal kapcsolatos álláspontjuk nem változott, továbbra is kitartanak miniszterelnök-jelöltjük, Klaus Johannis nagyszebeni polgármester mellett. Leszögezték, hogy a kormány ellen fognak szavazni november 4-én a parlamentben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: