2009-11-07 12:44:19• hírek • MTI

Elutasítják Liviu Negoitát

A két legerősebb ellenzéki párt, a szociáldemokraták és a liberálisok pártja nem hajlandó tárgyalni a kormányalakításról Liviu Negoita új román miniszterelnök-jelölttel, akit az államfő pénteken bízott meg a feladattal.

Liviu Negoita Bukarest harmadik kerületének polgármestere. Ő Traian Basescu államfő második miniszterelnök-jelöltje, miután az előző jelölt, Lucian Croitoru bankszakember kormánylistáját szerdán elutasította a parlament. Kormányválság szeptember vége óta van Romániában, miután felbomlott a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) nagykoalíciója.

Negoita délután tárgyalásokra hívta az ellenzéki pártokat, akik Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert akarják miniszterelnöknek. A megbeszélésen csak a nemzeti kisebbségek és a független törvényhozók frakciója vett részt. 

Negoita az egyeztetést követően kijelentette, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői pénteken nem értek rá vele találkozni, de várhatóan a hét végén sort kerítenek erre a megbeszélésre, hiszen a magyar szervezet vezetői nem utasították el a párbeszédet. Az RMDSZ vezetői ugyanakkor nyilatkozataikban hangsúlyozták, hogy nem mondanak le Johannisról.

A két legerősebb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata  Párt és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azonban még a értelmét sem látja a tárgyalásnak, hiszen - mint mondták - Negoita nem rendelkezik elegendő parlamenti támogatással ahhoz, hogy kormányt alakítson. A kormányfő-jelölt azonban bejelentette, hogy nem adja fel, vasárnap újfent konzultál a kisebbségek és a függetlenek frakciójával. Reméli, hogy azon már a PSD és a PNL is részt vesz.

Negoita hétfőn akarja a parlament elé terjeszteni kormánya névsorát. Leszögezte, hogy elsősorban nemzeti egységkormányról akar tárgyalni a pártokkal, de ha a politikai erők nem hajlandók minisztereket javasolni kormányába, akkor a demokrata párt által támogatott kisebbségi kabinettel próbálja megszerezni a parlament támogatását, aminek, úgy tűnik, nagyon kicsi a valószínűsége.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: