2009-07-27 15:01:02• hírek • Gozner Gertrud

Eltűntek a határjelzők

Sorban tűnnek el a természetvédelmi területek határait jelző, az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti által kihelyezett cölöpök és táblák - tudtuk meg Márk-Nagy Jánostól, az egyesület ügyvezető igazgatójától.

Az információs pannókat és a cölöpöket a tavalyi évben, július és szeptember között helyezték ki a megyében. A céljuk, hogy a helyi közösségek és a turisták, de főleg a helyi gazdálkodók tudják hol vannak a védett terület határai, mert több konfliktusunk is volt velük emiatt - fejtette ki az EKE munkatársa. Az egy méter magas oszlopok 50 és 200 méterre helyezkednek el egymástól, fa alapanyagúak, és rá van festve a hazai természetvédelmi területeket jelző egyezményes jel, egy piros négyzet fehér kerettel. Az információs táblák pedig a területre vezető utak mentén találhatók.

Az egyesület összesen 60 pannót helyezett ki a Szatmár megyei védett területeken, ebből 52 darabot a Túrmenti Természetvédelmi Területen, a határjelző cölöpökből 500 darab van a megyében, ebből 380 a Túrmentén. Az 52 pannóból már 10 darab hiányzik, kettőt közülük megrongáltak, amelyek Túrterebes és Mikola határában találhatók.

Az EKE ügyvezető igazgatója szerint a táblákat és a cölöpöket főleg a helyi roma közösségek tagjai viszik el, többnyire tüzelőnek használják. Sajnos csak akkor tudunk rongálás címén fellépni ellenünk, ha tetten érjük őket - tette hozzá.

Arra a kérdésére, hogy mikor pótolják a hiányzó jelzőoszlopokat, Márk-Nagy János kifejtette, hogy erre most nincs keret, a tavalyi akciót az Országos Környezetvédelmi Alaptól pályázott pénzből finanszírozták. A helyiek érdeke, hogy ezek a táblák és cölöpök kint legyenek. Ezután amikor kárt okoznak nem hivatkozhatnak arra, miszerint nem tudták, hogy ez már védett terület, mert mi megtettük a kötelességünket - zárta mondanivalóját az EKE munkatársa.


Sorozatosan megrongálják a természetvédelmi területek határait jelző táblákat.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: