2009-07-23 16:03:28• hírek • Gozner Gertrud

Eltűnt személyek

Év eleje óta 87 személyt jelentettek be eltűntként a Szatmár Megyei Rendőrségen - tudtuk meg Ana Malaescutól, a rendőrség sajtószóvivőjétől. A 87 eltűnt személyből 47 volt kiskorú.

Az első félévben összesen 74 esetet sikerült felderíteni, és 35 gyermeket találtak meg a rendőrség munkatársai. Jelen pillanatban 52 eltűnt személyt keres a szatmári rendőrség, köztük hat fiatalkorút.

Amint értesülünk egy kiskorú eltűnésérül, azonnal értesíteni kell a rendőrséget - magyarázta a szóvivő. Ezt a 112-es segélyhívón lehet megtenni, vagy személyesen a legközelebbi rendőrörsön. Ezután kerül sor a vizsgálatokra, hogy milyen körülmények között következett be a fiatalkorú eltűnése. Ezután az adatokat az ország összes rendőrkapitányságának átküldik.

Felnőtt személy esetén szintén a 112-es számot kell hívni. Ha harminc napon belül nem kerül elő az illető, akkor országos illetve nemzetközi szintre is kiterjesztik a keresést. A nyomozók minden egyes esetben kivizsgálják, hogy milyen körülmények között tűnt el az illető személy, fennáll-e a lehetősége, hogy valamilyen bűncselekmény, úgy mint gyilkosság, emberrablás áldozata lett - fejtette ki Malaescu.

Arra a kérdésre, hogyan segíthetjük a rendőrség munkáját, a sajtszóvivő elmondta, adjunk teljes személyleírást, beleértve különleges ismertetőjeleket, mint tetoválás, anyajegy, testékszerek, hegek, sebhelyek. A lehető legfrissebb és jó minőségű képet bocsássuk a rendelkezésükre, valamint közölni kell a helyszínt és az időpontot, ahol a keresett személyt utoljára látták

Eszen kívül szükség van a ruházat és ékszerek részletes leírására, amit az illető személy eltűnésekor viselt. Nem árt közölni az általa gyakrabban látogatott szórakozóhelyek, parkokat, sportlétesítményeket. Ne felejtsük elmondani, ha folyamatos orvosi kezelést igénylő betegségei vannak.

Azonban mi sem kell karba tett kézzel várnunk, amíg a rendőrség megtalálja a hozzátartozónkat, hiszen aktívan közreműködhetünk abban hogy minél hamarabb megkerüljön az eltűnt személy. Elsőként beszélni kell a családtagokkal és a barátaival, hogy tudják-e hová mehetett, hol lehet most. Ellenőrizni lehet a telefonhívásokat, megnézni kiket hívhatott utoljára. Megnézhetjük, hogy magával vitte-e az útlevelét, személyes iratait.

Érdeklődhetünk a közeli busz-, és vasúti pályaudvarokon, hogy látott-e valaki a személyleírásnak megfelelő egyént. Készíthetünk szórólapokat, amelyeket amilyen gyorsan lehet kitűzünk a városban, és értesíthetjük a helyi sajtó képviselőit is. Fontos, hogy ne essünk pánikba, mert az eltűnt személyek nagy részét gyakran már pár napon belül megtalálják.

Jelen pillanatban Szatmár megyében két személyt, egy 83 éves férfit és egy 45 éves nőt keres nagy erőkkel a rendőrség. A 83 éves Lemeni Pop Traian egy héttel ezelőtt, július 16-án tűnt el újnémeti otthonából. Az idős férfi fáért ment ki az erdőre, és azóta nem tért vissza. A férfi 175 cm magas, atletikus testalkatú, ősz hajú és barna szemű, és kb. 100 kilogramm testsúlyú. Eltűnése napján fehér csíkos fekete pulóvert, sötétkék tréningnadrágot és kék sport vászoncipőt viselt, és 50 lejt volt nála, amit az erdésznek szándékozott adni.

A második személy egy mogyorósi illetőségű nő, Viorica Miclaus, aki szintén az erdőben tűnt el. A 46 éves nőt vasárnap látták utoljára, amikor gombászni indult a közeli erdőbe. A keresett személy 140-150 cm magas, robusztus testalkatú, rövidre vágott barna hajjal, barna szemmel és ovális arcú. Eltűnésekor sötét színű ruhát, hosszú ujjú fehér inget és piros gumicsizmát viselt.


Az eltűnt gyermekeket azonnal jelenteni kell a rendőrségen.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: