2019-06-24 10:40:10• hírek • MTI

Eltűnt hegymászók holttestét találták meg Indiában

Megtalálták az indiai hatóságok a dél-ázsiai ország második legmagasabb hegyének közelében május végén eltűnt nyolc hegymászó közül hétnek a holttestét, egy ember után még mindig kutatnak – közölték vasárnap az illetékesek.

A brit Martin Moran vezette hegymászócsapat május közepén indult útnak egy eddig meghódítatlan, 6477 méter magas névtelen csúcsra az észak-indiai Nanda Dévi közelében. A csapatnak négy brit, két amerikai, egy ausztrál tagja volt és egy indiai túravezető is kísérte őket. A nyolctagú csapat eltűnését május 31-én jelentették, miután a hegymászók nem értek vissza az alaptáborba. Az expedíciót szervező Moran Mountain közlése szerint a hegymászók útját egy „méretes lavina” keresztezhette.
 

A félkatonai Indo-tibeti Határrendőrség (ITBP) emberei a múlt héten indultak el gyalog a holttestek felkutatására és vasárnap érték el azt a területet, ahol a hegymászók eltűntek. A megtalált hét holttestet még hivatalosan is azonosítani kell, a nyolcadik áldozatot még keresik. Az ITBP szóvivője szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy a holttesteket légi úton fogják-e lehozni az 5500 méteres magasságból.
 

Csaknem három héttel ezelőtt az indiai légierő felderítő helikoptereiről már észlelték a holttestek egy részét, ám a kedvezőtlen talaj- és időjárási viszonyok miatt nem lehetett megközelíteni a helyszínt. Az illetékesek szerint a holttestek megtalálásának helye azt sugallja, hogy a csapat útvonalat változtathatott és olyan úton haladt, amely nem szerepelt az eredeti tervek között.
 

Az idei volt az elmúlt évek egyik leghalálosabb mászószezonja a Himalájában. Több mint húszan vesztették életüket a hegyekben, köztük legalább 11-en a Mount Everesten, ahol a túlzsúfoltság, a kedvezőtlen időjárási viszonyok, a tapasztalatlan hegymászók voltak a felelősek a sok halálesetért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: