2008-02-16 11:18:34• hírek • Szatmar.ro

Václav Klaus marad Csehország államfői székében

vaclav_klausA harmadik választási forduló szoros versenyét az eddigi államfő, Václav Klaus nyerte.
Csehországban Václav Klaust választották államfőnek, a többször megismert utolsó fordulóban. Korábban kétszer is eredménytelen volt a nyílt szavazás, amelyben külön voksolt a szenátus és a képviselőház. A harmadik fordulóban már közösen szavazott a két ház, és a jelöltek közül Václav Klaus kapta a több szavazatot.

Csehországban a múlt heti kudarc után újból államfőt választott a parlament két háza. Ezúttal, ha szoros versenyben is, de győzött az eddigi elnök, Václav Klaus. A harmadik, utolsó fordulóban a jelenlévő 279 képviselőből 141 szavazott rá, ez eggyel több a szükségesnél.

Furcsa körülmények előzték meg a cseh parlament két házának mai együttes ülését. Az elmúlt héten nagyon sok minden történt, ami inkább krimibe, mint komoly választáshoz való. A képviselők egyikét-másikát például fenyegették veréssel és gyilkossággal. Volt, aki azt állította: le akarták fizetni.

Bedobtak egy esélytelen jelöltet is harmadiknak, ez a cseh kommunisták ötlete volt, ezzel akarták növelni saját értéküket és tárgyalási pozíciójukat. Még ma reggel is, a választás kezdetén maradt szenzáció. Egy másfél évtizede a szociáldemokratákat erősítő honatya a kezdés előtt percekkel jelezte: nem a saját jelöltet, hanem Klaust támogatja. Végül ezen el is dőlt minden. Az izgalmas háromfordulós párharc utolsó részében, amikor a két ház tagjainak együttes szavazata döntött, Klaus egy vokssal kapott többet a feltétlenül szükségesnél. Megválasztását követően ezt mondta: „Csehország összes polgárának elnöke leszek. Most az a fő cél, hogy az országban és a parlamentben is érezhető megosztottságon túllépve együtt sikerüljön további minél gyorsabb fejlődést elérni az országban.”

Klausnak elsők közt gratulált a legyőzött amerikai-cseh kettős állampolgár, Ján Svejnar és táviratban gratulált a külföldi gyógykezelésen lévő Václav Hável korábbi államfő is, aki ezt írta: „Kívánom, hogy második elnökösködése kevesebb gonddal járjon, mint mostani megválasztása.”
 
SB 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: