2012-02-09 09:06:19• hírek • MTI

Eltűnnek az óriásplakátok a csehországi közutak mellől

Az extrém reklámok néha az autósokat is zavarják
Az extrém reklámok néha az autósokat is zavarják

Öt éven belül eltűnnek az óriási reklámtáblák a csehországi közutak mellől. A vonatkozó törvény módosítását több hónapos éles viták után szerdán fogadta el a cseh képviselőház.

A közutakról szóló törvény módosítása alapján a jövőben az utak mentén csak azok helyezhetnek el reklámtáblákat, akik közvetlen kapcsolatban vannak a forgalommal, tehát a benzinkutak, az út menti vendéglők és szálláshelyek üzemeltetői. Az óriásplakátokat működési helyüktől legfeljebb 200 méterre helyezhetik el. Az összes többi reklámtáblának öt éven belül el kell tűnnie az utak mellől.

A vitában elhangzott, hogy Európában szinte sehol sincs annyi óriásplakát és reklám az utak mentén, mint Csehországban. A prágai sajtó szerint a csehországi sztrádák mellett átlagban 50 méterenként van egy-egy óriási reklámtábla. Ez komoly gondokat okoz, és sok esetben bizonyíthatóan a balesetekhez is hozzájárul. Ugyanakkor esztétikailag egyértelműen "környezetszennyezőnek" minősíthető a jelenség.

A közutak mentén álló óriási reklámtáblák számának minimumra való korlátozását a jobboldali kormánykoalíció javasolta. A baloldali ellenzék azzal bírálta a javaslatot, hogy annak elfogadásához bizonyos gazdasági és lobbi körök érdekei fűződnek.
A kormányzat szerint azonban ez az intézkedés szükséges, ha Csehország valóban Európához kíván tartozni.

"A kormány javaslata a lehető legszigorúbb: öt éven belül korlátozni fogja a reklámtáblák számát az autópályák, a gyorsforgalmi utak, az első-, másod- és harmadosztályú utak, valamint a helyi jelentőségű utak mentén is" - mondta Pavel Dobes közlekedési miniszter újságíróknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: