2008-05-30 17:56:41• hírek • Szatmar.ro

Eltűnik a tej a polcokról Németországban

 Egy országos sztrájkakció miatt tejhiány van kialakulóban Németországban.

Tejhiány van kialakulóban a német boltokban, a különböző láncokhoz tartozó üzletekben csökkent választék, a friss tej lassan teljesen eltűnik a polcokról, és egyelőre csak a tartósított tejből van elegendő készlet. A magyarázat egy példátlanul gyorsan szervezett, országossá vált tejtermelői sztrájkakció.

A kis gazdaságok azért állították le a kiszállítást, mert nem hajlandók odaadni a tejet a láncok, illetőleg a feldolgozó üzemek által a termelőknek felajánlott 70 forintos literenkénti átlagáron, ennél ugyanis állítólag jóval többe kerül megtermelni a liternyi tejet. Az érdekképviseleti szervezetekbe tömörült gazdákhoz csatlakoztak a függetlenek is, és most már svájci és francia parasztok között is terjed a sztrájkakció: legalább 100 forintot követelnek egy liternyi tejért.

A német boltokban most 180-230 forint közötti áron árulnak egy liter tejet, tavaly ennél legalább 25 százalékkal volt drágább a tej és minden tejtermék. A tavalyra hirtelen megnőtt világméretű kereslet és a magas árak miatt érdemesnek bizonyult ráállni a tejtermelésre, az unió is emelte a kvótákat, többet engedett termelni, erre most összeomlani látszanak az árak.

 
(radio.hu) 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: