2013-11-11 17:07:40• hírek • Szatmár.ro

Eltűnhet a telefonfülkék egy része novemberben Szatmárnémetiből

Egykoron közhasznúak voltak, ma már alig használják a telefonfülkéket Szatmárnémetiben (sem) - mégis elég sok van belőlük a városközpontban és a lakónegyedekben is. Már jó ideje szó van ezek eltüntetéséről, ám eddig nem sok történt. A polgármesteri hivatal szerint rövid időn belül ritkítani fogják őket.

Már egy-két évvel ezelőtt is szó volt róla, hogy eltávolítják a közterületekről a telefonfülkéket, amelyek egyre inkább feleslegesnek bizonyulnak: a legtöbben maroktelefonjukról intézik hívásaikat. Talán az idősebbek azok, akik nem rendelkeznek marok, sőt, okostelefonnal, ám legtöbb esetben ők sem szorulnak már a telefonfülkék adta lehetőségre.

2012 áprilisában a Szatmárnémeti Polgármesteri hivatal fel is szólította a Romtelecomot, hogy távolítsák el a megrongált, használaton kívüli fülkéket - ezt követően a városközpont több pontjáról eltűnt néhány - ám így is maradt elég olyan, amely csak a városképet rontja.

2013 májusában Butka Gergely RMDSZ-es városi tanácsos levélben kérte a Polgármesteri Hivatalt, hogy tüntessék el a telefonfülkéket, előbb a régi városközpontból majd a lakónegyedekből is. Választ levelére máig sem kapott, pedig az indokok jól megalapozottak. A telefonfülkéket már szinte senki sem veszi igénybe, illegális plakátolóhelyként funkcionálnak, rontva a városképet, emellett áramot fogyasztanak, amit nem a működtető fizet.

Az ügyben a szatmárnémeti Romtelecom kirendeltséget és a polgármesteri hivatalt is felkerestük. A távközlési részvénytársaságnál hivatalosan senki nem nyilatkozott, de azt megtudtuk, hogy a tönkretett fülkéket már nem cserélik újakra, hanem megszüntetik.

A polgármesteri hivatalban Florin Maiertől, a többek között működési engedélyek kiadásával foglalkozó részleg vezetőjétől megtudtuk: hamarosan komoly ritkításon esnek majd át a telefonfülkék Szatmárnémetiben. A Romtelecommal ugyanis megegyezés született arról, hogy a ritkábban használt fülkéket is el fogják távolítani. Mint kiderült, az egykori állami vállalat folyamatosan monitorizálja a fülkék kihasználtságát, ezért könnyen ki tudják választani azokat, amelyeknek semmi haszna nincs.

- Az, hogy a város forgalmasabb helyein van egy-egy fülke, az elfogadható, hiszen lehet, hogy valaki használná azt. De hogy helyenként hat van egymás mellett, az napjainkban már teljesen felesleges - mondja az irodavezető.

Megrongált telefonfülkék Szatmárnémeti központjában

A ritkítás a tervek szerint egy hónapon belül meg fog kezdődni. Azzal a polgármesteri hivatal munkatársai is egyetértettek, hogy a fülkék az esetek 95 százalékában nincsenek kihasználva, hiszen szinte mindenki mobiltelefont használ.

Az irodavezető viszont emlékeztetett arra is, hogy a kilencvenes években mennyire nagy szükség volt a fülkékre, különösen akkoriban, amikor bizonyos lakónegyedekbe még nem volt bevezetve a telefon. Akkoriban jogosan közhasznúnak ítélték őket, emiatt a Romtelecon ma sem fizet bérleti díjat az 1x1 méteres területért, amit egy fülke elfoglal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: