2010-05-12 11:12:50• hírek • MTI

Eltörölné a kötelező cölibátust

A papokra kellene bízni a döntést, hogy nőtlenségben akarnak-e élni - vélekedett a kismartoni (Eisenstadt) katolikus püspök egy szerdai osztrák lapban megjelent nyilatkozatában.

A Die Pressében közölt interjú szerint Paul Iby "nagyon örvendetesnek tartaná", ha a katolikus egyház engedélyezné, hogy nős férfiakat is lehessen pappá szentelni. A 75 éves, várhatóan az ősszel nyugdíjba vonuló burgenlandi püspök úgy látja, nők pappá szentelése jelenleg nincs napirenden a katolikus egyházban, de "középtávon" fontolóra kellene venni ezt a kérdést. Iby püspök szerint a kötelező nőtlenség eltörlése könnyebbséget jelentene a világ katolikus papsága számára. Ő maga üdvözölné nős férfiak pappá szentelésének bevezetését. Jelenleg is sok nős diakónus (egyházi szolgálatot teljesítő, áldozópappá nem szentelt személy) szolgál az egyházban. A paphiányra tekintettel az ő pappá szentelésükkel sokkal könnyebbé válna a lelki gondozás - mondta. A püspök rámutatott arra, hogy a katolikus egyház részét képező görög katolikusok nős papjai is tevékenykednek a lelki gondozásban.

Úgy látja, a nép többet vár a márciusban kipattant egyházi szexuális botrányokkal kapcsolatban a pápától, mint amennyit eddigi nyilatkozataiban mondott. "Talán jó volna még egyszer egyértelműen hangot adni az elítélésnek, ahhoz hasonlóan, ahogy (Christoph) Schönborn bíboros tette... elismerni, hogy bűn esett, és hogy megbocsátást kérünk" - mondta. A bíboros, Bécs érseke március végén az egyházat is felelősnek ismerte el a néhány héttel korábban napvilágra került szexuális vétségekben, amelyeket egyházi személyek követtek el gyerekek ellen.


Paul Iby püspok a cölibátus eltörlése mellett érvel
Iby püspok a cölibátus eltörlése mellett érvel


Iby püspök nézete szerint mély válságban van a katolikus egyház. A kilépések nagy számára utalva úgy vélekedett, hogy sokáig fog tartani, amíg az egyház visszanyeri a bizalmat. Egy burgenlandi esettel kapcsolatban kijelentette: egyházi illetékesek akkor tapasztalatlanságból nem jelentették fel a visszaélést elkövető papot, ma már feljelentést tennének. A püspök már korábban is elismerte: hibázott, amikor annak ellenére nem tett lépéseket, hogy 12 éve tudomására jutott: egy Stájerországból Burgenlandba áthelyezett, volt kapucinus szerzetes a 70-es, 80-as években gyerekeket molesztált. A szóban forgó személy az ügy napvilágra kerülése után beismerte az - időközben büntetőjogilag elévült - bűncselekményeket, s visszavonult a papi hivatás gyakorlásától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: