2009-09-09 14:36:20• hírek • Ferenczi Noémi

A kompetenciákra helyezik a hangsúlyt

Kónya László, Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint, a tanügyi törvény módosításakor nem a diákok mennyiségi tudására, hanem kompetenciáinak felmérésére helyezik a hangsúlyt.

Az új tanügyi törvényben számos módosítás szerepel a nyolcadikosok záróvizsgáira, az érettségire, a kötelező osztályok elvégzésére vonatkozóan.

Kónya szerint, a tanügyi törvény módosításának egyik célja a kompetencia alapú felmérés bevezetése. Kompetencia alapú oktatáson a képességek, készségek fejlesztését, az alkalmazásképes tudást középpontba helyező oktatást értjük. A nyolcadikosok felmérője a jövőben is országos normáknak megfelelően fog lezajlani kompetenciafelmérés, nem pedig mennyiségi felmérés formájában. A középiskolába való felvételikor továbbra is számítani fog az V-VIII. osztályok átlaga - magyarázta a főtanfelügyelő-helyettes.

A középiskolai osztályokat két részre osztják: alsó tagozatra és felső tagozatra. Tizedik osztály végén szintén kompetencia felmérésre fog sor kerülni. Azok a diákok akik nem tanulnak tovább és mesterséget szeretnének tanulni gyakorlati képzésen vesznek részt tizedik osztály után, majd az évek során első, másod, harmad illetve negyed szintű képzési diplomát kapnak.

Az új tanügyi törvény szerint, ez után nem tíz hanem tizenegy osztály lesz kötelező, vagyis az első osztály előtti iskolai felkészítő év is a kötelező oktatás részét képezi majd. Az óvodai oktatásban szintén a kompetencia központú oktatásra helyezik a hangsúlyt, vagyis olyan tevékenységeket szerveznek, illetve olyan társasjátékokat fognak játszani a gyerekekkel, melyek nagy mértékben fejlesztik képességeiket, készségeiket - tette hozzá Kónya.


A jövőben nem a mennyiségi tudásra helyezik a hangsúlyt
A jövőben nem a mennyiségi tudásra helyezik a hangsúlyt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: