2019-08-26 08:10:49• hírek • Bede Emőke

Eltévedt túrázókat mentettek a szatmári hegyimentők – Helyszíni képek

Tizenegy kolozsvári túrázó szombaton úgy döntött, meghódítják a Gutin hegység nyugati oldalát, arra azonban nem számítottak, hogy a térkép tévútra vezeti őket. Pechükre eltévedtek és csak a hegyimentők segítségével tudtak lejutni a hegyről.

A 112-re 16 óra 14 perkor befutó segélyhívás alapján sikerült lokalizálni azt a területet, ahol az eltévedt kolozsváriak lehetnek, majd az érintett terület adatait továbbították Dan Bengának, a Máramaros Megyei Hegyimentő-közszolgálat vezetőjének. Benga a kapott információk és a helyzet gyors kielemzése után úgy döntött, a legjobb megoldás az lesz, ha az esetet átadják az alaposabb helyismerettel rendelkező szatmári hegyimentőknek, akik alig egy perccel később már kapcsolatba léptek a túrázókkal és az akciót koordináló Szamos Katasztrófavédelemmel is.





A hegyimentők tájékoztatása szerint a tizenegy fős csoport eltévedését egy pontatlan térkép okozta, melynek adatai koránt sem egyeztek meg a valóságban tapasztalható terepviszonyokkal. Ugyanakkor a helyzetet tovább bonyolította az is, hogy a kemény tél és a viharos tavasz miatt rengeteg ág és fa borítja a földet, melyek ellehetetlenítik a gyaloglást és alig felismerhetővé teszik a túraútvonalakat.



 

Az eltévedt csoporttal való egyeztetés nyomán kiderült, hogy egy „No Man's Land”, azaz „Senki földje” néven ismert területen lehetnek, így a hegyimentők két csapata ide indult utánuk. Idő közben többször is segítséget kértek a központból a helyes irány megtalálása érdekében, de szerencsére több órányi kemény munka után sikerült biztonságba helyezni a 11 főt, akik között egyébkén több gyermek is volt. Az esetről készült részletes beszámoló végén a közszolgálat köszönetét fejezte ki a mentőakcióban résztvevő további szerveknek, akik nélkül könnyen komolyabb következményei lehetettek volna a kellemesnek nem nevethető kalandnak.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: