2014-08-24 09:04:23• hírek • MTI

Eltérően értékelték augusztus 23. történelmi jelentőségét

Eltérően értékelték augusztus 23. történelmi jelentőségét a legesélyesebb  államfőjelöltek: míg Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök az 1944-es román átállás jelentőségét méltatta, Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) elnökjelöltje az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum tragikus következményeiről emlékezett meg szombaton.

Ponta Facebook-bejegyzésében úgy értékelte: 1944. augusztus 23-án nem árulás vagy kommunista hatalomátvétel történt. Románia átállása a tengelyhatalmak oldaláról az Egyesült Nemzetek oldalára "a nemzeti érdekeit legjobban szolgáló történelmi tett volt, amely jelentősen lerövidítette a több tízmillió áldozatot követelő második világháborút" - írta a román miniszterelnök.

A hetvenedik évforduló alkalmából írt bejegyzésben a szociáldemokrata politikus úgy vélekedett: a kommunisták kisajátították, az 1989-es forradalom utáni vezetők pedig elhallgatták azt a meghatározó szerepet, amelyet - az akkor alig 23 éves - Mihály király játszott az 1944. augusztus 23-i történelmi fordulat végrehajtásában.

Klaus Johannis, az ACL államfőjelöltje a Fasizmus és Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából intézett üzenetet választóihoz pártja honlapján. Románia 2011-ben iktatta törvénybe azt a 2008-as Prágai Nyilatkozat által szorgalmazott kezdeményezést, hogy augusztus 23-át - az Európa keleti részének felosztását titkos záradékban szentesítő Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának napját - nyilvánítsák a náci és a kommunista totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjává.

A német és szovjet külügyminiszter által hetvenöt éve, 1939. augusztus 23-án aláírt megállapodás készítette elő egyebek mellett a balti államok, illetve a Romániához tartozó Besszarábia szovjet bekebelezését.

"Augusztus 23. - a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának napja - a huszadik század cinikus mérföldköve, amely a nemzet szétszakításához, mérhetetlen emberi tragédiákhoz vezetett. A törvény és jogállam, közös európai értékeink teljes megvetése olyan bűnös rendszereket eredményezett, amelyek ártatlan életek százezreit követelték. A hideg statisztikákon túl őrizzük a nemzet fiainak emlékét, akik az antonescui (a második világháborús román Kondukátor, Ion Antonescu - a tud.) és a kommunista rendszer népirtó politikájának estek áldozatul" - fogalmazott nyilatkozatában a román államfői tisztségre pályázó, szász gyökerekkel rendelkező liberális politikus.

A kommunizmus idején augusztus 23. volt Románia nemzeti ünnepe, amelyet az akkori hatalom az "1944-es nemzeti antifasiszta, és antiimperialista fegyveres felkelés" napjaként ünnepelt.

Romániában novemberben rendeznek elnökválasztást. Az eddigi közvélemény-kutatások szerint a tisztség sorsa Victor Ponta, a baloldal, és Klaus Johannis, a jobboldali választási szövetség jelöltje között dőlhet el a voksolás második fordulójában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: