2009-06-04 16:32:52• hírek • MTI

Eltérő eredmények

Egymásnak ellentmondó adatok jelentek meg a román állampolgároknak a vasárnapi európai parlamenti választáson való várható részvételéről, amelyet felmérések 20 és 50 százalék közöttire becsülnek.

A héten közzétett egyik közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezettek majdnem 50 százaléka mondta azt, hogy részt vesz a vasárnapi voksoláson. Azonban a felmérést készítő Insomar közvélemény-kutató munkatársai is jelezték, hogy a választópolgárok rendszerint kevesebben jelennek meg az urnáknál, mint amekkora részvételt jelezni szokott egy közvélemény-kutatás. Ezért a felmérés készítői is "túl szépnek", vagyis kevésbé valószínűnek tartják az ilyen magas részvételi arányt.

A romániai Közpolitikák Intézete (IPP) pedig egyesen arra hívja fel a figyelmet, hogy 20 százalék körüli lesz a részvételi arány, de annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy a szavazati joggal rendelkező román állampolgárok közül még ennyien sem fognak megjelenni az urnák előtt.

A becslések közepette egyelőre csak annyi biztos, hogy majdnem 90 ezer külföldön élő román állampolgár nem fog saját hazája jelöltjeire szavazni, mivel ők a többi uniós tagállamban kérték felvételüket a választói névjegyzékbe, így ők a befogadó országaik jelöltjeire adják le voksukat. A román állandó választási hatóság (AEP) adatai szerint Spanyolországban és Olaszországban kérte a legtöbb (mintegy 78 ezer) román állampolgár, hogy az ottani jelöltekre szavazhasson.

A romániai magyar jelöltek szempontjából az alacsonyabb román választási részvétel kedvezne, hiszen amennyiben a magyarok többen mennek el szavazni, az erdélyi magyarság számarányához képest magasabb EP-képviselettel rendelkezhet.

Viszont Bognár Zoltán romániai magyar politológus a Hargita Népe című napilap internetes kiadásának kijelentette: félő az erdélyi magyarok szempontjából, hogy a román pártok az idei EP-választáson jobban mozgósítanak majd, mint például a két évvel ezelőtti romániai EP-választáson, amikor 29,46 százalék volt az országos részvételi arány. Ugyanis az idén rendezik év végén az államelnök-választást Romániában, ezért a román pártok az EP-választás eredményét presztízskérdésnek tekintik az év végi megmérettetés tükrében - magyarázta a politológus.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: