2016-08-14 11:25:19• hírek • Hirado.hu

Eltemették a román exkirálynét

Mária hercegnő (b) és testvére, Zsófia hercegnő, Anna román királyné és Mihály az utolsó román király lányai. (MTI/EPA/Bogdan Cristel)
Mária hercegnő (b) és testvére, Zsófia hercegnő, Anna román királyné és Mihály az utolsó román király lányai. (MTI/EPA/Bogdan Cristel)

Mintegy ezren vettek részt szombaton Bukarestben a 92 éves korában elhunyt Anna címzetes román királyné, I. Mihály volt román király feleségének gyászszertartásán, amelyen a súlyosan beteg exkirály nem vett részt.

Bourbon Anna pármai hercegnő, a "Napkirály", XIV. Lajos leszármazottja 1948-ban lett I. Mihály felesége, miután a román uralkodót a háború után hatalomra került kommunisták lemondatták a trónról, és száműzetésbe kényszerítették. Anna hercegnőt így valójában nem koronázták meg, de a királyi ház iránt 1990 után növekvő megbecsülést tanúsító románok uralkodóként tisztelik. Augusztus 1-jén hunyt el a svájci Morges kórházában.

A temetés napját Romániában nemzeti gyásznappá nyilvánították, a nemzeti zászlókat félárbócra eresztették, de a címzetes királyné nem részesült állami temetésben.

A búcsúztatás, amelyen több európai uralkodóház képviselője jelen volt, a bukaresti királyi palotában ortodox szertartással kezdődött, majd a koporsót kivitték a palota előtti térre, ahol Anna királynét - vallása szerint - katolikus szertartással is elbúcsúztatták.

A szertartáson jelen volt legidősebb lánya, Margareta hercegnő trónörökös és férje,  Radu herceg, továbbá Dacian Ciolos román miniszterelnök, Dániel metropolita, román ortodox pátriárka, valamint Románia és Moldova állami intézményeinek képviselői.

A szertartás után a gyászmenet a környező templomok harangjainak zúgása mellett, 12 lovas csendőr kíséretében Curtea de Argesbe indult, ahol a címzetes királynét az új ortodox székesegyházban helyezik végső nyugalomra.

I. Mihály volt román király, akit svájci rezidenciáján leukémiával kezelnek, azért nem ment el a temetésre, mert orvosai szerint nem tudná elviselni az utazással és a gyászszertartással járó fizikai és lelki megpróbáltatásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: