2017-07-02 08:53:53• hírek • MTI

Eltemették Helmut Kohlt

Rendkívüli európai gyászszertartás keretében búcsúztak Helmut Kohl egykori német kancellártól szombaton Strasbourgban jelenlegi és egykori magas rangú állami és uniós vezetők. A Németország újraegyesítésében kulcsszerepet játszó konzervatív politikus koporsóját az Európai Parlament (EP) székházában tartott gyászünnepség után szülővárosába, Ludwigshafenbe, majd Speyerbe szállították, ahol a katolikus székesegyházban szentmisét mutattak be lelki üdvéért, és este szűk családi és baráti körben végső nyugalomra helyezték.

Helmut Kohl az első politikus, akitől nem nemzeti, hanem európai uniós szintű gyászszertartással vettek végső búcsút. Starsbourgban és Speyerben Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte. A kormányfő az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a nemzeteknek meg kell kapniuk a megbecsülést és az elismerést, mindent, ami "megilleti" őket. "Tisztelni kell a jogaikat, nem lehet tőlük azokat elvenni, nem lehet föléjük erőszakolni, vagy föléjük ügyeskedni lopakodó alkotmánymódosításokkal valamilyen építményt, amiben a végén senki nem érzi magát jól" - mondta Orbán Viktor.

Az EP üléstermében tartott gyászszertartáson mondott beszédében Antonio Tajani, az EP elnöke hangsúlyozta, hogy Helmut Kohl az európai újjászületésnek szentelte az életét, és kiállt "a falakkal, a vasfüggönnyel, a totalitárius rendszerekkel szemben". Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy Kohl német és európai hazafi volt, aki "európai Németországot akart, nem német Európát". Az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk kiemelte: Kohl "azt kereste, hogy mi köt össze minket", egységes Európára törekedett.

Bill Clinton volt amerikai elnök aláhúzta: a néhai kancellár olyan világot akart, amelyben senki nem ragadja magához a vezető szerepet, és amelyet a szembenállás helyett az együttműködés és szabadság jellemez. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kijelentette: Kohl tudta, mit jelent a háború, így azért dolgozott, hogy Európát se lövészárkok, se határok ne osszák meg soha többet. Közös hazát hozott létre Európa számára a béke és a biztonság jegyében, de örökségének megtartása érdekében közösen tovább kell dolgozni.

Felipe González egykori spanyol kormányfő barátjának nevezte Helmut Kohlt, akit szavai szerint hivatalos és emberi kapcsolataiban is az országa, az Európa és az egész világ iránti hűség vezetett. Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta: elődje mélyen meggyőződéses európai politikus volt, aki már akkor az egység pártján volt, amikor mások még vonakodtak, a belé vetett bizalom pedig segített lebontani az egységes Németországgal szembeni aggályokat. Emmanuel Macron francia államfő kiemelte, Helmut Kohl többre értékelte a hidakat, mint a határokat, és "olyan bátor döntéseket hozott meg, amelyek nélkül a mi nemzedékünk nem rendelkezne döntési jogkörrel".

A gyászünnepség után a koporsót takaró európai uniós zászlót német nemzeti lobogóra cserélték, és a német szövetségi rendőrség helikopterrel Ludwigshafenbe szállította. A belvárosban a koporsót szállító gyászkocsi és a kísérő autók konvojának útja mentén ezrek adóztak néma tiszteletadással Kohl emléke előtt. A koporsót a Rajna partjára, majd hajóval a közeli Speyerbe  szállították. A dómban Karl-Heinz Wiesemann speyeri érsek vezetésével mutattak be szentmisét, aki prédikációjában hangsúlyozta: Kohlnak a speyeri dóm jelképezte mindazt, ami fontos volt az életében, legfőképpen a haza iránti ragaszkodást és Európa szellemi, kulturális és vallási összetartozását.

A néhai kancellár számára "a hazafiság és az európaiság összetartozott, egyazon érme két oldala volt" - mondta Speyer püspöke. A koporsót a gyászmisét követően a dóm előtti téren állították fel, ahol a Bundeswehr - a német hadsereg - díszegysége tisztelgett a néhai kancellár előtt. A katonai ceremónia után a temetési menet a dóm káptalani temetőjébe vonult, ahol Helmut Kohlt szűk családi és baráti körben végső nyugalomra helyezték.

Helmut Kohlt június közepén, ludwigshafeni otthonában, 87 éves korában, hosszú betegség után érte a halál. Tizenhat éven keresztül - 1982-től 1998-ig - volt Németország kancellárja, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) pedig huszonöt évig - 1973-tól 1998-ig - vezette. Kiemelkedő szerepe volt a német egység helyreállításában és az uniós integráció előmozdításában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: