2010-11-15 15:29:43• hírek • Szatmár.ro

Elszántak a tanügyi törvény ügyében

A kabinet folytatja az oktatási törvénytervezet ügyében indított felelősségvállalási eljárást - jelentette be Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.

Minderről a román kormánykoalíciót alkotó pártok döntöttek, miután korábban az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte az eljárást. Kelemen ezzel összefüggésben rámutatott, hogy a felelősségvállalás folytatása érdekében a kétkamarás román parlament házbizottságainak együttes ülésükön kell kijelölniük a folyamat menetrendjét. A felelősségvállalás olyan gyorsított eljárás jelent, amelynek értelmében a parlament elé terjesztett tervezetről nem tartanak vitát a törvényhozó testületben, viszont az ellenzék bizalmi szavazást kezdeményezhet a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ alkotta kormány ellen.

A felelősségvállalási folyamat már azelőtt elkezdődött, hogy az alkotmánybíróság november elején alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította volna az eljárást. Pénteken megszületett a taláros testület döntésének indoklása is. Ebben az alkotmánybírák kifejtették, hogy a kormánynak nem lett volna joga visszavonnia a szenátus napirendjéről a tervezetet a felelősségvállalás érdekében, hiszen a felsőházi oktatási szakbizottságban az ellenzék - az alkotmánybíróság szerint - nem akadályozta a jogszabály vitáját, a sürgősség pedig indokolatlan, tekintettel arra, hogy a törvény csak 2011 őszétől lépne életbe.
Az alkotmánybírák ugyanakkor azt is kimondták, hogy hatáskörük nem terjed ki a már elkezdett felelősségvállalási folyamat megszakítására, és erre hivatkozva döntöttek a kormánypártok a folyamat folytatása mellett.

Emil Boc miniszterelnök korábban kifejtette, hogy a parlament és a kormány között semmilyen alkotmányos természetű jogi konfliktus nem állhat fenn, hiszen a parlament házbizottságai már az alkotmánybíróság döntése előtt elfogadták a felelősségvállalás ütemtervét, az ellenzék pedig be is terjesztette a bizalmatlansági indítványt. A kormánykoalíció szerint ezért kell most a házbizottságoknak dönteniük arról, hogy mikorra tűzik ki a bizalmatlansági indítvány felolvasását, illetve a bizalmi szavazás megtartását.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői szerint visszaélést követ el a kormány, ha folytatja ezt a procedúrát. A liberális Crin Antonescu pártvezér pedig kilátásba helyezte, hogy kezdeményezni fogják Traian Basescu államfő tisztségéből való felfüggesztését, ha kihirdeti majd az esetleges felelősségvállalás nyomán elfogadott jogszabályt.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó című napilap hétfői kommentárjában azt írta: a nemzeti kisebbségek számára kedvező előírásokat tartalmazó, és ezért az RMDSZ által támogatott oktatási törvénytervezetnek az anyanyelvi oktatás kiszélesítésére vonatkozó cikkelyei jók, életbe lépésük üdvös lenne, ez azonban nem történhet meg "az alkotmánybíróság lenullázásával, a jogállamiság sárba tiprásával". A szerző szerint a felelősségvállalás folytatása erkölcsileg is és politikailag is vállalhatatlanná tenné nemcsak a jogszabályt, hanem a román kormányzatot és a törvénykezési gyakorlatot is minden felelős és demokratikus politikai erő számára.


Kelemen Hunor a hivatalos sajtótájékoztatón
Kelemen Hunor a hivatalos sajtótájékoztatón


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: