2013-02-20 18:51:17• hírek • Póti Orsolya

Elszállítják az e-hulladékot

Március 2-tól induló ingyenes hulladékgyűjtő szolgáltatásáról tájékoztatott a Romániai RoRec Egyesület regionális vezetője február 20-án. A kezdeményezés a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával valósult meg.

Február 20-án, péntek délután sajtótájékoztatóra került sor a Zöld Házban, amelynek keretében Florin Popa, a RoRec Egyesület regionális vezetője és Radu Roca alpolgármester mutatta be a márciustól induló ingyenes hulladékgyűjtő szolgáltatást.

„Az elektromos és elektronikus hulladékok gyűjtése nem divat, hanem kötelező. Az Európai Unió normái szerint Romániának fejenként évi négy kilogramm elektronikus hulladékot kellene begyűjtenie" - magyarázta Popa.

A RoRec Egyesület Szatmárnémetiben szervezett elmúlt évi akciói arra sarkalták a vezetőket, hogy egy új, ingyenes szolgáltatással könnyítsék meg az elektronikus hulladékoktól megszabadulni vágyó lakosság dolgát.

Az új kezdeményezés célja a nehéz elektronikus vagy elektromos hulladékok háztól való elszállítása, melyet márciustól kezdve minden hónap első szombatján vehet igénybe a lakosság.

„A legtöbb régi vagy megrongálódott elektromos készülék olyan veszélyes anyagokat tartalmaz, mint az ólom, a higany, az arzén és a kadmium. Ha nem a megfelelő helyen tároljuk az elektromos hulladékokat, akkor az említett mérgező anyagok szennyezik a környezetet. Ezért fontos ezek begyűjtése és újrahasznosítása" - mondta el Popa.

A nehéz elektromos hulladékok háztól való ingyenes elszállításával kapcsolatban bővebb információkat a 0756-055-632-es és a 0742550-071-es telefonszámon kaphatnak. Ugyanezeken a telefonszákon lehet kérni előjegyzést hétfőtől szombatig, 9.00-18.00 óra között.

Minden a programban résztvevő személy pénzutalványban részesül. 2x10 lej értékű utalványt kapnak azok akik mosó- és mosogatógépeket, ruhaszárítókat és légkondicionálókat adnak le és 4x10 lej értékű utalvány jár a nagy fagyatószekrényeket, hűtőszekrényeket, hűtő- és fagyasztóládákat leadóknak.

A szatmáriak példás hozzáállása egy állandó gyűjtési központ kialakítására is buzdítja az egyesületet. Ez ügyben további tárgyalásokat folytatnak a polgármesteri hivatallal és a tervek szerint az önkormányzat biztosítja az ingatlant, a RoRec pedig kialakítaná a megfelelő gyűjtési és tárolási körülményeket.

A RoRec Egyesületet a romániai piacon részt vevő tíz legnagyobb elektronikus háztartási gépeket gyártó és forgalmazó európai vállalat hozta létre azzal a céllak, hogy begyűjtse és hasznosítsa az elektronikus hulladékot, ezzel jelentősen hozzájárulva környezetünk megőrzéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: